Συνεχάρη τον κ. Τσίπρα γιατί επιλύεται το πρόβλημα

και προανήγγειλε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Τα βρήκαν σε όλα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον.

Την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο κ. Πένς, ο οποίος στη συνέχεια τηλεφώνησε και στον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για να τον συγχαρεί, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συμφωνία με την Ελλάδα.

Με τον κ. Τσίπρα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος συζήτησε επίσης τα ελληνοτουρκικά, καθώς και θέματα οικονομικής συνεργασίας, ενόψει της τιμητικής επίσημης συμμετοχής  των ΗΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ενθαρρυντικά για την εξαιρετική πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι και τα δημοσιεύματα των αθηναικών εφημερίδων.

Ενδεικτικά η “Εφημερίδα των Συντακτών” αναφέρει:

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πενς συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών, μέσω της οποίας επιλύεται το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. .

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός φέρεται να συζήτησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ το θέμα της ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, ιδίως ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

Τη συζήτηση των δύο πολιτικών απασχόλησαν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και ο ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξέφραση τη στήριξη της χώρας του  στα προσεχή βήματα που αφορούν την επιτυχημένη εφαρμογή και υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ παράλληλα συζήτησε και το θέμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Στη συνέχεια, ο κ. Πενς πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, όπου επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων.

«Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια πορεία προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019 και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της αντιπροεδρίας των ΗΠΑ.