Παραμένει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, κάνοντας κυκλικές διαδρομές με χαμηλή ταχύτητα και με απλωμένα καλώδια, υπό την παρακολούθηση ελληνικών πολεμικών πλοίων, των οποίων ο αριθμός ενισχύεται.

Πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι ο Τούρκος υπουργός ενέργειας επανέλαβε ότι το σκάφος θα ολοκληρώσει τις έρευνές του, σύμφωνα με το πρόγραμμα, δείχνοντας εμμονή στην αδιαλλαξία και στη σκληρή γραμμή Ερντογάν.

Υπήρξαν επίσης πληροφορίες ότι ο Ερντογάν άφησε για αργότερα την τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα επιμένει στη διπλωματική κινητοποίηση ζητώντας σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. , αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση.

Γίνονται μόνο αόριστες δηλώσεις υποστήριξης των ελληνικών θέσεων, όπως αυτή από το Ισραήλ, που εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ.

Αλληλεγγύη από Ισραήλ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της ισραηλινής πρεσβείας την Αθήνα, «το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγιειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Σύμφωνα με το vima.gr, θα πρέπει να αναμένεται νέα διπλωματική παρέμβαση στην κρίση στο Αιγαίο λίαν προσεχώς. Οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν μείνει αναπάντητες ούτε από την Ευρώπη ούτε από τις ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα ζητεί να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά ανησυχητική», ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δηλώνει ότι ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας…

Τηλεφωνικές επαφές από υπουργούς

Πέραν των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο Πρωθυπουργός με ξένους ηγέτες και με την ηγεσία του ΝΑΤΟ καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών που ζητεί την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρισκόταν όλη την ημέρα, την Τρίτη, στα τηλέφωνα συνομιλώντας με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Μαρκ Εσπερ, με την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί, τον Ισραηλινό ομόλογό του (και αναπληρωτή Πρωθυπουργό) Εχούντ Μπαράκ και με τον Κύπριο υπουργό Αμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη.

Την ίδια ώρα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εμφανίστηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Αυτή τη φορά δεν πήγε με στολή παραλλαγής εάν σημαίνει κάτι αυτό. Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα παρακάτω:

Με NAVTEX και με ασκήσεις

Εντείνεται (ποσοτικά και ποιοτικά) η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι θα δοθούν απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα και με την έκδοση NAVTEX (και antiNAVTEX) καθώς και με τη διεξαγωγή ασκήσεων.

Επίσης εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις για άμεση αποχώρηση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων που το συνοδεύουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με παράλληλο συνεχές κάλεσμα του Νίκου Δένδια για αποχώρηση από την περιοχή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνσή πω δεν θα υπάρχει ανοχή. Και η Κομισιόν απάντησε πως «είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας».