Ένα βήμα πριν την πρόκληση σοβαρού επεισοδίου στο Αιγαίο, μεταξύ της Ρόδου, του Καστελόριζου και της Κρήτης βρέθηκαν τα ελληνικά και τα τουρκικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια αερομαχιών και αναχαιτίσεων, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν και οι επιτελείς του επιχείρησαν να οριοθετήσουν και από αέρος την ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δίνοντας εντολή για πραγματοποίηση μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων.

Συγκεκριμένα η Τουρκία σήκωσε περίπου 30 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία πετούσαν πάνω από την ζώνη – διάδρομο προς την Λιβύη, αλλά βρέθηκαν απέναντι σε ισάριθμα ελληνικά μαχητικά, οι πιλότοι των οποίων δεν επέτρεψαν την περαιτέρω πορεία τους με εμπλοκή σε αερομαχίες. Κατά την διάρκεια των εμπλοκών ένας Τούρκος πιλότος εκτόξευσε βολίδα, που προσδιορίστηκε αργότερα ως φωτοβολίδα, αλλά το ελληνικό μαχητικό την απέφυγε.

Σύμφωνα με στοιχεία, που επικαλέστηκε στην πρωϊνή εκπομπή του Alpha ο δημοσιογράφος  Δήμος  Βερύκιος, υπήρχε κίνδυνος να απορροφηθεί η φωτοβολίδα από το ελληνικό αεροσκάφος, οπότε αυτό θα έπιανε φωτιά και θα έπεφτε. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο ουδείς γνωρίζει το τι θα ακολουθούσε.

Ο δημοσιογράφος, που έχει μακρά εμπειρία στο στρατιωτικό ρεπορτάζ, ανέφερε ότι τα στοιχεία για τις εμπλοκές των αεροσκαφών βρίσκονται στο ΓΕΕΘΑ και πρόκειται να διαβιβαστούν στο υπουργείο Εξωτερικών για να γίνει σχετική διαμαρτυρία προς την Τουρκία.

Πάντως η ετοιμότητα και ο τρόπος αντίδρασης των Ελλήνων πιλότων έδειξαν ότι η Ελλάδα  βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης.

Θωρακίζεται αμυντικά η χώρα

Με την Τουρκία να κλιμακώνει την επιθετικότητα της, διεκδικώντας ακόμη και περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει αμυντικά τη χώρα, υλοποιώντας εξοπλιστικά προγράμματα που αυξάνουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση Block 70/72 Viper («Οχιά») που θα δώσει στην Πολεμική Αεροπορία το πλεονέκτημα στο Αιγαίο, καθώς τα ελληνικά μαχητικά θα αποκτήσουν δυνατότητες εφάμιλλες των F-35.

«Τα αεροσκάφη αυτά θα φέρουν νέα, σύγχρονα οπλικά συστήματα και ηλεκτρονικά, και θα μπορούν να εντοπίσουν στόχους εναέριους και επίγειους από πολύ μεγάλη απόσταση όπως επίσης και συστήματα προειδοποίησης απειλών» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πτέραρχος Ε.Α Κώστας Ιατρίδης.

Play Video
Οι ελληνικές «οχιές», θα βρίσκονται μία γενιά μπροστά από τα σημερινά αντίστοιχα τουρκικά μαχητικά, και θα διαθέτουν υπερσύγχρονο ραντάρ που παρέχει στον ιπτάμενο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για επίγειους και εναέριους στόχους, δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και προηγμένα σκοπευτικά.

Το Οπλοστάσιο των Ελληνικών «Οχιών»

– Εξελιγμένο Ραντάρ

– Εξοπλισμός Ηλεκτρονικού Πολέμου

– Προηγμένα Σκοπευτικά Συστήματα

Αναβάθμιση για να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες θα δεχθούν και τα γαλλικά Mirage.

Μη επανδρωμένα από Ισραήλ και ΗΠΑ

Το επόμενο βήμα για την Πολεμική Αεροπορία είναι η απόκτηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών που θα καλύψουν την απόσταση σε έναν τομέα όπου η Τουρκία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Γενικό Επιτελείο καταλήγει στην ενοικίαση δύο Ισραηλινών Heron, αλλά και στην απόκτηση δύο ή τριών MQ9 Reaper, αμερικανικής κατασκευής, που είναι κατάλληλα για περιπολίες πάνω από θαλάσσιες ζώνες. Τα αμερικάνικα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τις ανάγκες της Ελλάδας. Μπορούν να επιτηρούν μεγάλες θαλάσσιες περιοχές αφού πετούν αδιάκοπτα για περισσότερες από 24 ώρες και μεταφέρουν ζωντανή εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων ενώ διαθέτουν μεγάλης εμβέλειας ραντάρ, που τα καθιστούν απρόσβλητα από απειλές.

Κομβικής σημασία θεωρείται η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες, ικανές για επιχειρήσεις σε ανοιχτή θάλασσα. Οι συζητήσεις για τις γαλλικές Belh@ra είναι αρκετά ώριμες και απομένει η τελική εκτίμηση κόστους ώστε να δοθεί το «πράσινο φως».

Οι φρεγάτες τύπου Belh@ra, θα εξασφαλίσουν στο Πολεμικό Ναυτικό υπεροπλία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο για αρκετές δεκαετίες. Είναι κατάλληλες για επιχειρήσεις ακόμη και χωρίς αεροπορική υποστήριξη αφού διαθέτουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χλμ αλλά και τον ισχυρότατο πύραυλο Scalp Naval που μπορεί να πλήξει στόχους σε ακτίνα ακόμη και 1000 χιλιομέτρων.

Eξάλλου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η προμήθεια μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα τοποθετηθούν στα πλοία του στόλου, με δυνατότητες περιπολίας και συλλογής πληροφοριών.

Πηγή: skai.gr/Alpha T.V.