Δεν προέκυψε κάποια σημαντική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά από την συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες, καθώς η πλευρά της Άγκυρας δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει ρότα, αφού την ίδια μέρα σημειώθηκαν 43 παραβιάσεις του εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Το θέμα των παραβιάσεων και της εν γένει προκλητικής συμπεριφοράς έθεσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ  στην 15λεπτη συνάντηση, που είχαν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς του με τον κ. Ακάρ, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση.

Μετά την συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά όπως φάνηκε δεν υπήρξε διάθεση σύγκλισης από την πλευρά του κ. Ακάρ, κάτι που έκανε πολιτικούς παρατηρητές ναα σχολιάσουν: “Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…”

Οι δύο υπουργοί είχαν συμφωνήσει να έχουν ένα μικρής διάρκειας τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία τους την περασμένη εβδομάδα.

Η συνάντηση όμως υπονομεύτηκε από το νέο προκλητικό μπαράζ υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά από τα τουρκικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα μαχητικά F-16 πέταξαν εννέα φορές πάνω από τις Οινούσσες, τους Λειψούς και την Παναγιά παραβιάζοντας συνολικά 43 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο.

Οι υπερπτήσεις από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει συνολικά τις 73, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν μόλις… 7 και όλη τη χρονιά 124.