Με ανακοίνωσή του ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” αναφέρεται σε μια σειρά εκδηλώσεων και επετειακών αφιερωμάτων για να τιμηθούν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στις 17 Μαΐου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στον Πολύγυρο και στο Άγιον όρος από τον Εμμανουήλ Παπά.
Στις  17 Μαΐου τιμούμε τους Χαλκιδικιώτες ήρωες του 1821, που έκαναν πράξη το όνειρο και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενεών, εξασφαλίζοντας σε εμάς, μεταξύ άλλων τα υπέρτατα αγαθά της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας μας.

Η 17η Μαΐου εορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα στον Πολύγυρο. Γίνονται προσπάθειες από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σε συνεργασία με τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο να κηρυχθεί η 17η Μαΐου, Εθνική Γιορτή για ολόκληρη την Χαλκιδική.

Την ημέρα αυτή επιλέξαμε ν’ αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας www.panchalkidikos.gr  ντοκιμαντέρ του  Δημοτικό Σχολείο Ν. Φώκαιας με θέμα : «Η Επανάσταση της Χαλκιδικής 1821», το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο (link) https://www.youtube.com/watch?v=k6y_k4opnms&ab_channel=DimitriosAfxentiou

Το Ντοκιμαντέρ αυτό δημιούργησαν οι μαθητές  της Στ΄ τάξης με τους εκπαιδευτικούς Στόγιο Δημήτριο, Μαυρίδη Φώτιο και Κρασσά Απόστολο του Δημοτικού Σχολείου Νέας Φώκαιας, ως αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι μαθητές αφηγούνται τα γεγονότα της επανάστασης της Χαλκιδικής του 1821, φωτίζοντας πτυχές της τοπικής μας ιστορίας μέσα από πηγές της εποχής, την δημοτική ποιητική και μουσική μας παράδοση.  Μεταξύ άλλων  προβάλλει και το στρατηγείο του Εμμανουήλ Παππά που ήταν ο Βυζαντινός Πύργος του Μετοχίου του Αγίου Παύλου στη Νέα Φώκαια και το ρόλο που διαδραμάτισε αυτό το ιστορικό μνημείο του τόπου μας, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τον χαλασμό της Κασσάνδρας στις 14 Νοεμβρίου 1821.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου συγχαίρει θερμά τους μαθητές της Στ΄ Τάξης και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Ν. Φώκαιας για την αξιέπαινη αυτή προσπάθειά τους.
Προτείνουμε στα μέλη και φίλους του Συλλόγου μας να παρακολουθήσουν το παραπάνω Ντοκιμαντέρ το οποίο επισυνάπτουμε  και όσοι επιθυμούν να δουν και την ταινία μικρού  μήκους «Η Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821» που δημιούργησε ο  κ. Στυλιανός Κυρίμης Αντιστράτηγος ε.α. το 2019 και  έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας www.panchalkidikos.gr το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο (link) https://youtu.be/0cgHq60A7Vk