Αντί να συμμορφώνεται η Τουρκία με θράσος επιμένει στις παραβιάσεις, παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τα διαβήματα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις υπερπτήσεις στην ασφάλεια των πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών. 

Το απόγευμα της Τετάρτης, κι αφού προηγουμένως ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του στο ΥΠΕΞ τον πρεσβευτή της Τουρκίας στον οποίο πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Σάμος, η Άγκυρα έδειξε ότι αδιαφορεί για το σκηνικό έντασης που δημιουργείται.

 

Ωρα 17:17 το απόγευμα της Τετάρτης ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πέταξε στα 27.000 πόδια πάνω από τους Λειψούς. Ένα λεπτό αργότερα, τα ίδια δύο τουρκικά F-16 πέταξαν και πάνω από τους Αρκιούς (πάλι στα Δωδεκάνησα), σε ύψος 14.000 ποδών.

Το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών για τις τουρκικές υπερπτήσεις

Η  επιλογή της Άγκυρας να προβαίνει σε καθημερινές μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, η τουρκική πολεμική αεροπορία προέβη σε κύμα μαζικών υπερπτήσεων πάνω από επτά κατοικημένα ελληνικά νησιά! Το πρωί της Τετάρτης, τούρκικα F-16 πέταξαν ακόμη και πάνω από την Σάμο, τους Αρκιούς (τρεις φορές), τους Λειψούς (πέντε υπερπτήσεις), το Αγαθονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες και το Φαρμακονήσι.

Κάλεσαν τον Τούρκο πρεσβευτή

‘Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.