Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σσήμερα το απόγευμα στη Ρώμη όπου στις 20:30 ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι, στο Palazzo Chigi.

Αναμένεται να συζητήσουν θέματα σχετιζόμενα με το ΝΑΤΟ και την κατάσταση στην Ουκρανία, ενόψει της συζήτησης για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε. Ε. Δεν αποκλείεται επίσης να συζητήσουν και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αν και πιθανότατα να μην θιγεί το θέμα αυτό στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα σήμερα, στις 11:00 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν μπιν Αχμάντ Σουλτάν Τζάμπερ (Dr. Sultan bin Ahmad Sultan Al Jaber).

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα παραλάβει από την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, το απολογιστικό πόρισμα για το έργο της Επιτροπής.

Τηλεφωνική με τον Μπόρις Τζόνσον

Οι προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, σε μία συγκυρία κρίσιμη για την επίδειξη ενότητας της Συμμαχίας στη στήριξη της Ουκρανίας, ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον .

Ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και της απόδοσης σε αυτήν καθεστώτος υποψηφίου.

Τέλος οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εφόσον τα προγράμματά τους το επιτρέψουν.

Νωρίτερα ο κ. Τζόνσον είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο  Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά πληροφορίες, ζήτησε να προμηθευτεί η χώρα του πολεμικά αεροσκάφη από την Βρετανία, τύπου “Γιουροφάϊτερ”, αφού δεν μπορεί σε αυτή την φάση να προχωρήσει σε αναβάθμιση των F 16 ούτε να μπει στο πρόγραμμα των F 35.