Ο Ελληνισμός στέλνει σήμερα το δικό του μήνυμα καταδίκης της βάρβαρης εισβολής στην Κύπρο και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής με σύσσωμη την ελληνική πολιτική ηγεσία στη Μεγαλόνησο, απέναντι στην προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς.

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  και ο πρόεδρος Νίκος Χριστουλιδης, παρουσία των αρχηγών ελληνικών και ελληνοκυπριακών κομμάτων, δηλώνουν την προσήλωση στην συνέχιση των προσπαθειών  για επανέναρξη των συνομιλιών  στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογίσει και κάτι ακομη η Τουρκία . Σήμερα και η Ούρσουλα φον ντερ ΛάΪεν έστειλε το  μήνυμα της Ευρώπης για λύση στην βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Οσο  το Κυπριακό μένει άλυτο θα παραμένει μεγάλο  βαρίδι στην συλλογική συνείδηση  η συνεχιζόμενη κατοχή  εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας και η παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και θα είναι  διαρκώς  ένα μεγάλο εμπόδιο στις  σχέσεις της με την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν δεν συζητά για Ομοσπονδιακή λύση

Από την πλευρά του ο Ερντογάν σήμερα με τις φιέστες και την παρουσία μεγάλων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων στο ψευδοκράτος διαλύει κάθε ψευδαίσθηση για το εάν η Τουρκία  μπορεί να δείξει δείγμα διαλλακτικότητας ώστε να προσέλθει σε ένα γύρο συνομιλιών  για το Κυπριακό.

Μετά και την Τούρκικη Εθνοσυνέλευση την πέμπτη  σήμερα, ο Τ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι πια δεν συζητά για Ομοσπονδιακή λυση  παρά μόνο για λύση που «θα αναγνωρίζει τις δυο πραγματικότητες στο νησί», τα δυο κράτη δηλαδή, κάτι που είχε προαναγγείλει η τουρκική πλευρά στην άτυπη Πενταμερή της Γενεύης το 2021.

Και υποσχέθηκε ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα για αναγνώριση του ψευδοκράτους, κάτι βεβαίως που δεν έχει αποδειχτεί εύκολο εγχείρημα τα τελευταία σαράντα χρόνια.