Ο Βαγγέλης Τάβος, εκλεκτός του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, είναι ο νικητής στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου δημάρχου Χειμάρρας στη θέση του Φρέντη Μπελέρη, που καθαιρέθηκε.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Τάβος συγκέντρωσε το 59% των ψήφων (4.858 ψήφοι), ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας τον οποίο στήριξε η ελληνική μειονότητα πήρε το 41% (3.400 ψήφοι).

Στην αίθουσα παρίσταντο οι δύο υποψήφιοι καθώς και ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες και βουλευτής και γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Blendi Klosi.

Ο ομογενής Βαγγέλης Τάβος υπήρξε πρώην Περιφερειάρχης Αυλώνα, ο οποίος είχε επιλεγεί ως υποψήφιος από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας και τον οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα έγιναν μετά την απόφαση των αλβανικών αρχών για καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας.

«Η τρομοκρατία κέρδισε στη Χειμάρρα»

Εκλογικοί αντιπρόσωποι της Ομόνοιας που μίλησαν στον ΣΚΑΪ αρκέστηκαν να σχολιάσουν με νόημα ότι «η τρομοκρατία κέρδισε στη Χειμάρρα».

Από την πλευρά του, ο Τάβος στην πρώτη δήλωσή του ευχαρίστησε θερμά τον Έντι Ράμα και τις δομές του δομές του Σοσιαλιστικού κόμματος για τη συμπαράστασή τους.

Ο Βαγγέλης Τάβος έκανε και δήλωση νίκης πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες, ευχαριστώντας τους Χειμαρριώτες για την εμπιστοσύνη τους. Υπόσχεται να βάλει τα συμφέροντα των πολιτών πάνω από τα δικά του, να οδηγήσει τη Χειμάρρα προς την ειρήνη και να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Επίσης, επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του στον υποψήφιο, Πέτρο Γκικουρία, να αποδεχθεί τη θέση του αντιδημάρχου.

Καταγγελίες από τον Μπελέρη

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φρέντη Μπελέρης με ανάρτησή του το πρωί της Κυριακής (04.08.2024), όταν άνοιξαν οι κάλπες αναφέρει:

“Η καρδιά μου σήμερα βρίσκεται στη Χειμάρρα. Εκεί όπου σήμερα τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας δίνουν την ύψιστη μάχη για τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα τους.

Από το κελί της αλβανικής φυλακής όπου παραμένω για 425 μέρες, η σκέψη μου όλη μέρα θα είναι με τα αδέρφια μου και όλους όσους αντιλαμβάνονται πως το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτα. Με όλους όσους εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους και βρέθηκαν στο πλευρό μου σε αυτή τη δοκιμασία. Με όλους όσους δε λύγισαν μπροστά σε πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις και παρακρατικές λογικές και σήμερα θα το αποδείξουν για μια ακόμη φορά”.

Ο Φρέντη Μπελέρης με αφορμή καταγγελίες για μεταφορά ψηφοφόρων και ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν επειδή έχουν ληγμένες ταυτότητες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν πρόβλημα, με νεότερη ανάρτησή του αναφέρει:

“Οι παρούσες εκλογές ξεκίνησαν παράνομα, με μια απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής που είναι παράνομη, και η οποία έχει εφεσιβληθεί από το Κόμμα Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ). Σήμερα θα καταθέσω και τη δική μου ένσταση, καθώς το παράνομο διάταγμα που εκδόθηκε υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης από τον Πρόεδρο είναι σαν να εκδόθηκε από την Πρωθυπουργία. Η παρανομία συνεχίζεται!”