Με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους  η πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί καταδικάζουν την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, κάτι που αποτελεί όχι απλώς πρόκληση, αλλά ιστορική ντροπή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις από την κίνηση αυτή της Τουρκίας, αν και δεν φαίνονται στον ορίζοντα σοβαρές αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από την Ευρώπη, για την οποία ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι “κοιμάται”…

Κ. Σακελλαροπούλου: Πλήγμα στις σχέσεις με Ελλάδα και Ε.Ε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα η κα Σακελλαροπούλου υπογραμμίζει: «Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου».

Κυρ. Μητσοτάκης: Είναι θλιβερό για την τουρκική ηγεσία

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Και η δήλωση του πρωθυπουργού καταλήγει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Αλ. Τσίπρας: Παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες

Σοβαρή πρόκληση που παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρει: “H απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας – ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό – αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο”.

Γεννηματά: Προσβολή για τον πολιτισμένο κόσμο

«Η απόφαση του κ. Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αποτελεί πρόκληση και προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό. Για μας τους Έλληνες μαχαιριά. Περιφρονεί τις αποφάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ, που την έχει ανακηρύξει ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Ο κ. Ερντογάν εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν τώρα να αντιδράσουν όχι με λόγια αλλά με μέτρα και κυρώσεις. Αυτό μόνο καταλαβαίνει η Τουρκία.

Πότε επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά» δήλωσε η κ. Γεννηματά.

Αντ. Σαμαράς:  Η Ευρώπη κοιμάται

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί  δήλωσε:

«Στους 20 αιώνες ύπαρξης του Χριστιανισμού, η Αγία Σοφία είναι για περισσότερο από 1000 χρόνια ο πιο εμβληματικός και μεγαλειώδης Χριστιανικός ναός. Σήμερα μετατρέπεται ξανά σε τζαμί! Και οι παγκόσμιες αντιδράσεις, χλιαρές! Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί. Όποιοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, αφανίζονται..»