Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών τάσσεται η κυβέρνηση.

Κρίσιμες σύνοδοι μέχρι το καλοκαίρι.

Την ξεκάθαρη θέση ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πρωτίστως του Βελιγραδίου, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Βουκουρέστι κατά την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

Ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να συνεχίσει την πολιτική της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003. Μια πολιτική που θα συνεχιστεί με τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια στα τέλη Μαΐου, κατόπιν πρωτοβουλίας της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, κάτι που αποτέλεσε πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού στον Μπόρις Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Βάρνα στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Αθήνα άλλωστε επιδιώκει η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων να μην περνάει από άλλα σχήματα, όπως τις συναντήσεις που πραγματοποιεί το Βερολίνο ή η Βιέννη με τις υπό ένταξη βαλκανικές χώρες και από τις οποίες αποκλείουν την Ελλάδα.

Σημειώνεται, πως αν και η συνάντηση τη Αχρίδας ανέδειξε δυσκολίες που στέλνουν τουλάχιστον ένα 6μηνο πίσω την προοπτική διευθέτησης του θέματος της ονομασίας, το καλό κλίμα παραμένει και οι προσπάθειες προετοιμασίας του εδάφους θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς.

Μάλιστα, στη συνάντηση του Βουκουρεστίου έγιναν συζητήσει τόσο για το σκοπιανό, όσο και για την κατάσταση στο Κόσσοβο και τις σχέσεις της Πρίστινας με το Βελιγράδι. Κατόπιν έντονου διπλωματικού παρασκηνίου με πρωταγωνιστή και την Αθήνα, το Κόσσοβο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, αφού βρέθηκε φόρμουλα στο θέμα του ονόματος του κρατιδίου αυτού, με αποτέλεσμα να δεχθεί να συμμετάσχει και η Ισπανία που έως τότε έθετε βέτο, λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζει με την προσπάθεια αυτονομίας της Καταλονίας.

Επιπλέον στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, με την Αθήνα να στηρίζει με θέρμη την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.