Ποικίλες αντιδράσεις, που αρχίζουν από ξεσηκωμούς για νέα συλλαλητήρια και φτάνουν μέχρι τα συγχαρητήρια από ξένους ηγέτες έχει προκαλέσει η  συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Ένας κύκλος έκλεισε και ένας νέος μόλις άνοιξε καθώς θα απαιτηθούν να γίνουν αρκετά βήματα μέχρι η συμφωνία να αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά».

Η συμφωνία θα υπογραφεί πιθανότατα το Σάββατο με την Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας να επανέρχεται με νέο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος.

Πριν πέσουν οι υπογραφές, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ξεκινούν μπαράζ ενημερωτικών επαφών. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επαφή του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα λάβουν το κείμενο της συμφωνίας ενώ δεν αποκλείεται ως την Παρασκευή να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για τη συμφωνία και τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

Μόλις δύο λεπτά διήρκησε η συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ στα Σκόπια αφού ο τελευταίος δεν τους άφησε να μιλήσουν και αποχώρησε. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ο Ιβάνοφ σκοπεύει να απευθύνει διάγγελμα  προς τον λαό.

 Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μετέβη στην προεδρική κατοικία προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας σχετικά με την συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Η συνάντησή τους, ωστόσο, δεν κράτησε πάνω από δύο λεπτά, αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας της γείτονος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων makfax, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν στον Ιβάνοφ το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, ωστόσο ο Ιβάνοφ τους σταμάτησε πριν καν ξεκινήσουν και αποχώρησε από τη συνάντηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνήθηκε να συζητήσει με τον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ τα οφέλη της ιστορικής συμφωνίας για το μέλλον της χώρας τους.

Επίθεση από Σαμαρά κατά Παυλόπουλου και Τσίπρα 

Βαριές κατηγορίες τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας το περίγραμμα της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Για «μείζον ατόπημα» και «υπονόμευση» κάνει λόγο το Μαξίμου απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν συμπλέει με τη γραμμή Σαμαρά, μετά και τις νέες δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη που χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «σερβιτόρο των ξένων στην Ελλάδα».

Σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι «δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία, αλλά και ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός». Προσθέτει δε «πως οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του ελληνικού λαού» και κάνει λόγο για «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα», που «δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου».

Όπως λέει, «δεν ήταν «εθνικιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ούτε ήταν «τυχοδιώκτης» ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, η κυβέρνηση δεν έδωσε μόνο το όνομα, αλλά και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια, φαλκιδεύοντας, όπως λέει, την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς και δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον αλλά και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.