Δεκάδες παραβιάσεις του εναερίου χώρου σε όλο το μήκος του Αιγαίου, από Καστελόριζο έως Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο. Αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά και επικίνδυνες εμπλοκές.

 

Με σκεπτικισμό, αλλά και με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές το νέο κύμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και τον άνευ προηγουμένου πόλεμο νεύρων, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για κάποιο ατύχημα, αφού συνεχίζουν τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από μεγάλα κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Στον κατάλογο των μεγάλων νησιών που έχουν μπει στο στόχαστρο των τουρκικών F-16 χουν μπει η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος και η Λέσβος, ενώ F-16 πέταξαν εκ νέου και πάνω από την Χίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήση στις Οινούσσες στα 30.000 πόδια, στη Χίο στα 30.500 πόδια, και στη Λήμνο στα 10.000 και 9.000 πόδια αντίστοιχα.

To μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά νησιά συνεχίστηκε με ακόμη μία πτήση στις 14.33 πάνω από το Καστελόριζο, στα 25.00 πόδια.

Οι υπερπτήσεις έχουν φτάσει πλέον σε σημεία ρεκόρ: είναι 243 μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, όταν πέρυσι όλο το 2019 ήταν 124. Είναι δηλαδή σχεδόν οι διπλάσιες.

Σε Ρόδο, Μεγίστη, Καστελόριζο

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, την Πέμπτη στις 14:33 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη νήσο Μεγίστη στο Καστελόριζο, σε ύψος 25.000 ποδών.

Δέκα λεπτά αργότερα, στις 14:43 το ίδιο ζεύγος μαχητικών πραγματοποίησε διέλευση πάνω από την Ρόδο, σε ύψους από 4.500 έως 10.000 πόδια.

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό επαναλήφθηκε στις 14:57, όταν τα συγκεκριμένα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τη Σύμη, σε ύψος 26.000 ποδών.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την πάγια πρακτική.

Καταγγελίες Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα.

Τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της τόσο στο Αιγαίο όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της ‘Αγκυρας στην προσπάθεια της να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.

Αλληλεγγύη προς την Κύπρο

Την αμέριστη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο σχετικά με τις παράνομες γεωτρητικές ενέργεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασαν στη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ.

Οι παράνομες γεωτρήσεις από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου τέθηκαν από ορισμένα κράτη-μέλη, ανέφερε μετά την τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τόνισε ότι εκφράσαμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με την Κύπρο και υπενθυμίσαμε επανεβαιώσαμε τα συμπεράσματα που είχε εκδώσει το Συμβούλιο για το ζήτημα αυτό. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)