“Θα ήθελα να επαναλάβω εδώ από τη Λαπωνία την ανάγκη παροχής πρόσθετης χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για τη διαχείριση των συνόρων αλλά και για τις κατασκευές που καθιστούν αποτελεσματικότερη τη διαχείριση των συνόρων μας, τόνισε ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο Βορρά – Νότου, που ολοκληρώθηκε στη Φινλανδία.
Η σύνοδος των 5 έγινε μετά από πρόσκληση του Φινλανδού πρωθυπουργού Πέτερι Ορπο με τη συμμετοχή επίσης των πρωθυπουργών της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον καθώς και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάγια Κάλλας. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια.
Το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος ήταν το Saariselka ένα χιονοδρομικό θέρετρο, στο Inari στη φινλανδική Λαπωνία.
Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό το να συγκεντρωθούν ηγέτες δύο νότιων χωρών και δύο βόρειων χωρών, καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, για να συζητήσουμε ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από κοινού. Ήταν πάρα πολύ εποικοδομητικό για εμάς να καταλάβουμε ποια είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Φινλανδία, κυρίως ως προς τη διαχείριση των συνόρων με τη Ρωσία που εκτείνονται σε 1340 km».
Η προστασία των συνόρων αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής
Πρόσθεσε δε ότι «ήταν ευκαιρία για μένα και για την Τζόρτζια να παρουσιάσουμε κάποιες προκλήσεις ασφάλειας και μετανάστευσης που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική και την Κεντρική Μεσόγειο»,
«Η πρώτη είναι ότι η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής, καθώς και μία κοινή προτεραιότητα, ανεξαρτήτως αν έχουμε κάποια χερσαία ή υδάτινα σύνορα. Η καλύτερη διαχείριση αυτών των προκλήσεων θα πρέπει να αποτελεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλημα και αυτό είναι και το θέμα που συζητήσαμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Και θα ήθελα να επαναλάβω από εδώ από την Λαπωνία πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να παράσχουμε επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για την διαχείριση των συνόρων, αλλά και για τις φυσικές κατασκευές που μας επιτρέπουνε να διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά.
Όσον αφορά την ασφάλεια υπάρχει μία κοινή κατανόηση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι ως προς την κατανομή των πόρων για την άμυνα και την ασφάλεια, είτε πρόκειται σε εθνικό επίπεδο είτε πρόκειται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εγώ προσωπικά έχω συνηγορήσει υπέρ περισσότερης ευελιξίας σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης. Και πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς και στη συνέχεια τις δαπάνες για την άμυνα, αλλά πρέπει να διερευνήσουμε και όλα τα πιθανά μέσα που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε συλλογικά την ευρωπαϊκή άμυνα. Είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο τον Φεβρουάριο, όπου και θα συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και όσον αφορά την ανάγκη να σκεφτούμε λίγο πιο καινοτόμα.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό, κυρίως αυτή τη στιγμή όπου πρέπει να πείσουμε τους διατλαντικούς συμμάχους και το διατλαντικό εταίρο ότι αναλαμβάνουμε την ασφάλειά μας με πλήρη σοβαρότητα και υπευθυνότητα» πρόσθεσε.