Παρότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να  προκαλεί σχεδιάζοντας έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου και νότια της Κρήτης, εντούτοις η ελληνική διπλωματία επιτυγχάνει νέες συμμαχίες και κερδίζει την υποστήριξη της διεθνούς πολιτικής σκηνής και αραβικών χωρών με στόχο την απομόνωση της Τουρκίας, αλλά και την ακύρωση της συμφωνίας με την Λιβύη.

Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι η Τουρκία δέχεται απανωτά διπλωματικά «χαστούκια»  την ώρα, που προσπαθεί  να νομιμοποιήσει στη διεθνή κοινότητα την «πειρατική» συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναζητά μάταια συμμάχους στη διπλωματική «σκακιέρα», επιβεβαίωσε με το χθεσινό επικοινωνιακό σόου στην τηλεόραση και τις προκλητικές αναφορές για γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για τη δημιουργία τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο απομονωμένος καθώς έχει μείνει μόνο με την στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Κατάρ γεγονός που προκαλεί νεύρα στη γειτονική χώρα.

Η Αίγυπτος δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο

Την ώρα που η Ελλάδα επιδίδεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο την αποδόμηση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης χτίζοντας συμμάχους, ο Ερντογάν δέχθηκε άλλο ένα «χαστούκι», αυτή τη φορά από την Αίγυπτο.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όπου ζητήθηκε να μην πρωτοκολληθούν οι δύο τουρκολιβυκές συμφωνίες, ήρθε σήμερα η σειρά της Αιγύπτου να βάλει «φρένο» στις ορέξεις του Ερντογάν για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά από τον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθούν.

Ο Δένδιας σε ΟΗΕ και Σαουδική Αραβία

H Αθήνα μέσω της διπλωματικής οδού συνεχίζει να ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης διευρύνοντας καθημερινά τη συμμαχική ασπίδα υπέρ της Ελλάδας.

Στη συνάντηση με τον γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια συνεργασίας «είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία».

Παράλληλα εξήγησε λεπτομερώς  για ποιο λόγο η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα.

Σήμερα ο  υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει  σειρά επισκέψεων στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συνομιλίες για σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Ριάντ με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Σαουδικής Αραβίας, Dr. Abdullah bin Mohammed bin Ibrahim Al Al-Sheikh.

Στη συνέχεια έγινε  δεκτός από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdul Aziz Al Saud ενώ λίγο αργότερα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Faisal bin Farhan Al Saud.

Κατανόηση από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας

Την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, εξέφρασε ο υπουργος Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

«Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους.

«Οφείλω να πω πως ήταν μία εξαιρετικά επιτυχής επίσκεψη. Συζητήσαμε με την Μεγαλειότητά του (Βασιλιά Σαλμάν), αφ’ ενός μεν τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση εάν η σαουδαραβική πλευρά συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για την κατάσταση στη Λιβύη και την παρέμβαση της Τουρκίας εκεί, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Το γεγονός ότι με δέχτηκε ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάτι σημαίνει. Όπως, επίσης, κάτι σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να επαινέσει τη σαουδαραβική ηγεσία για την ψύχραιμη στάση την οποία τήρησε κατά την πρόσφατη επίθεση με πύραυλους εναντίον των εγκαταστάσεων της ARAMCO. Χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία «κράτος-κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα» και εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αθήνας για την ασφάλειά της Σ. Αραβίας και την εδαφική της ακεραιότητα.

Αύριο, Τετάρτη , ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, στην Ιορδανία.

Oπλισμένα drones και απειλές για γεωτρήσεις

Μέσα σε όλο αυτό κλίμα διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να δοκιμάσει τις αντοχές και τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζει την επιθετική του ρητορική, απειλώντας αυτή τη φορά με σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο.

Η Τουρκία η οποία δε διστάζει να ανοίξει το ένα μέτωπο μετά το άλλο αδιαφορώντας για το διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών όπως της Κύπρου και της Ελλάδας, έκανε πράξη την απειλή της με τα drones τα οποία θα απογειώνονται από βάση στα Κατεχόμενα προκειμένου να συνοδεύουν τα τουρκικά γεωτρύπανα τα οποία πραγματοποιούν παρανόμως έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά όπως έγινε γνωστό, το πρώτο στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), που έστειλε η Τουρκία στα Κατεχόμενα, ήταν οπλισμένο, μία εξέλιξη η οποία δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα έντασης. (Πηγή in.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ)