Στα άκρα οδηγούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και την νέα προκλητική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεμήνυσε με θράσος ότι θα εφαρμόσει την συμφωνία με την Λιβύη, αλλά επιπλέον έδωσε εντολή για διεξαγωγή άσκησης νότια της Ρόδου εκδίδοντας σχετική NAVTEX.

Η ελληνική πλευρά αντιδρά μεν με ψυχραιμία, αλλά προβαίνει και σε μια σειρά ενεργειών, όπως με το κλείσιμο συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμππ στις 4 Δεκεμβρίου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου, καθώς και με την μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αύριο (Κυριακή) στην Αίγυπτο.

Σε μια ένδειξη έντονης ενόχλησης αποχώρησε από την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα της Τουρκίας η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου.

Προηγήθηκαν νέες (σημερινές) προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,, ο οποίος είπε:

«Κάναμε τη συμφωνία με την Λιβύη και αυτή θα έρθει στην εθνοσυνέλευση και αφού περάσει θα την πάμε σε άλλο επίπεδο. Τι κάνουν τώρα; Απειλούν τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει και θα εφαρμοστούν και τα άλλα σκέλη της. Κι από τις δικές μας γεωτρήσεις δεν θα ξεπηδάει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».

Στον ίδιο τόνο πρόσθεσε ακόμα: «Ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς. Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα».

«Ελάτε να μετατρέψουμε την ενέργεια σε επίπεδο συνεργασίας αντί σε μέσο σύγκρουσης. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της διπλωματίας ας μην μπλεχτούμε σε δρόμους που θα οδηγήσουν την περιοχή να πληρώσει νέα τιμήματα», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στο θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου κάποιοι αντί για δίκαιο διαμοιρασμό προσπαθούν να υποδαυλίσουν την ένταση, τονίζοντας ότι δε πρόκειται να αποσύρει τα γεωτρύπανά της Τουρκίας.

“Δείχνοντας τα δόντια, καμιά χώρα δεν μπορεί να κάνει την άλλη να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της. Μάλιστα η Τουρκία σε ένα τέτοιο ξεπεσμό δεν θα υποκύψει. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την παραβίαση ούτε του δικού της δικαίου, ούτε και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων”, κατέληξε ο Ερντογάν.

Κ. Χατζηδάκης: Πάλι προκλητικός ο Ερντογάν

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε από το βήμα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στην αποχώρηση του υφυπουργού του, Δημήτρη Οικονόμου, από εκδήλωση στην Τουρκία, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο κ. Ερντογάν ήταν και πάλι προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο παριστάμενος υφυπουργός αποχώρησε», είπε ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην απόφαση να αποχωρήσει ο Δημήτρης Οικονόμου και η υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία, από τα εγκαίνια αγωγού φυσικού αερίου στα Ύψαλα.

Ο κ. Οικονόμου αποχώρησε, μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι θα προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποσύρει τα πλοία της που κάνουν γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

«Θέλω να δηλώσω ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να έχει μία ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία. Αλλά, δε θα παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, κατά την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ.

Νέα πρόκληση με NAVTEX νότια της Ρόδου

Λίγες ώρες μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, η Άγκυρα προχώρησε σε νέα πρόκληση εκδίδοντας Navtex για άσκηση νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Αναλυτικότερα, αργά το απόγευμα της Παρασκευής με την σχετική οδηγία προγραμματίζει άσκηση για τις 2 Δεκεμβρίου, διάρκειας 4 ωρών σε περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου, διεκδικώντας τη δική της υφαλοκρηπίδα.