Οι αποτελεσματικοί χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού, η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ήταν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, υπενθυμίζοντας μάλιστα την πρόσκληση του προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ και τους άλλους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, να πραγματοποιηθεί μία από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε, αποτελεί υποδειγματικό ασφαλή προορισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε και στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εντός του Ιουλίου. Η Ελλάδα, είπε, έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται, ενώ ζήτησε να μην μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο πρωθυπουργός έβαλε στην ατζέντα της συζήτησης και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ε.Ε. Για αυτό πρόσθεσε, η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και για το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».

Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ, συμμετείχε και ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ν. Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συνοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να έχει τη δυνατότητα επιτέλεσης της αποστολής του, αποτελεί η πλήρης συμμόρφωση των συμμάχων με το διεθνές δίκαιο, την αρχή της καλής γειτονίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ.

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην παρέμβασή του κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή την κρίση στη Λιβύη, ο κ. Παναγιωτόπουλος “επέκρινε τη απειλή χρήσης βίας από ένα συμμαχικό πλοίο εναντίον άλλου συμμαχικού πλοίου, που έλαβε χώρα στη Μεσόγειο την προηγούμενη εβδομάδα”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά «όχι απλώς προβληματική, αλλά ανήκουστη» και επεσήμανε ότι «παρόμοιες συμπεριφορές που υπονομεύουν τη συνοχή και αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ δεν προσιδιάζουν σε συμμαχία με ισχυρούς δεσμούς και κοινές αξίες, αλλά σε ευκαιριακή ομάδα προώθησης επί μέρους συμφερόντων».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε, ότι μοναδική λύση αποτελούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις και οι συνεννοήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με βάση τις παραμέτρους που έχει θέσει η Διαδικασία του Βερολίνου. Επιπλέον, κάλεσε οποιοδήποτε κράτος προβαίνει σε παραβίαση του αποκλεισμού όπλων (εμπάργκο), κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να μεταβάλει την στάση του. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)