Στο Όσλο βρίσκεται ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης, για την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και της Σουηδίας.

Οι συζητήσεις κατά τη Σύνοδο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης τής προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου και της συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού συζητούν σήμερα στη δεύτερη ημέρα της συνόδου για τις νέες αμυντικές τους δαπάνες και για τη μελλοντική σχέση της στρατιωτικής συμμαχίας με την Ουκρανία.

«Κάθε ρωσικό drone και κάθε πύραυλος θα μας κάνει μόνο να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους Ουκρανούς στη νόμιμη άμυνά τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ ενόψει των συνομιλιών.

Η συνάντηση αποτελεί μέρος της διπλωματικής προετοιμασίας ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, την 11η και τη 12η Ιουνίου, με σκοπό να υπάρξει συμφωνία για το πώς θα ενισχυθούν οι δεσμοί με την Ουκρανία, η οποία θέλει να ενταχθεί στην ατλαντική συμμαχία.

Το NATO επέδειξε ενιαία στάση μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στον οδικό χάρτη της εισδοχής της χώρας αυτής.

Νορβηγία: Να αυξήσουμε τη βοήθεια στην Ουκρανία

Η συμμαχία πρέπει να «αυξήσει τόσο την ανθρωπιστική όσο και τη στρατιωτική βοήθεια» που παρέχει στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ανίκεν Χούιτφελτ ενόψει των σημερινών συνομιλιών, επιλέγοντας να αφήσει κατά μέρος το ζήτημα της ένταξης.

Οι ταραχές στο Κόσοβο επίσης αποτελούν πονοκέφαλο. Το NATO θα στείλει 700 επιπλέον στρατιωτικούς για να υποστηρίξουν τους 3.800 οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα, μετά τον τραυματισμό περίπου 30 σε επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν με Σέρβους.

Ακόμη ένα ζήτημα η επίλυση του οποίου καθυστερεί είναι η ένταξη της Σουηδίας. Η Ουγγαρία και η Τουρκία συνεχίζουν να εμποδίζουν την ολοκλήρωση της σκανδιναβικής χώρας στη συμμαχία 31 κρατών, αν και η Στοκχόλμη ελπίζει πως η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ενέκρινε πρόσφατα θα κατευνάσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νικητή των εκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με την άποψη της κυρίας Χούιτφελτ, «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος» να καθυστερεί η ένταξη της Σουηδίας από την Ουγγαρία και την Τουρκία.