Σειρά συναντήσεων με ηγέτες Βαλκανικών χωρών θα έχει σήμερα Πέμπτη 13 Μαΐου, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, προς τον οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την σημασία της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς παρεκκλίσεις και με περιορισμό όσων επιδιώκουν προπαγανδιστικές παρεμβάσεις σε γλωσσικά και πολιτισμικά θέματα.

Επίσης αναμένεται να συζητηθούν αναπτυξιακά ζητήματα με έμφαση σε επενδύσεις και σε συνεργασίες με βάση και το διαμετακομιστικό εμπόριο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσει στο φόρουμ των Δελφών

Οκτώ μήνες μετά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα όπου συμμετείχε στο συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι, o πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επιστρέφει στην Ελλάδα, παίρνοντας μέρος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου μιλάει σήμερα Πέμπτη 13 Μαΐου.

Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις και με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και άλλους πολιτικούς εκπροσώπους από τη διεθνή σκηνή και εκπρόσωπους εταιρειών και εμπορικών επιμελητηρίων.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα βρεθεί στην Αθήνα από την Μαδρίτη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη για πρώτη φορά. Στην ισπανική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ και τον Πιλάρ Λοπ Κουένκα, Πρόεδρο της ισπανικής Γερουσίας.

Σημειώνεται ότι στη αρχή της βδομάδας ο Ζαέφ βρέθηκε στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να ξεμπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα κάλεσε τους Ευρωπαίους να τεθούν εκτός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τα ανοιχτά ζητήματα και οι εθνοτικές διαφορές μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.που έχουν ρίζες στον προηγούμενο αιώνα

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού:

Συγκεκριμένα στις 10.30, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Ανα Μπρναμπιτς .

Στη συνέχεια, στις 12.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα

Στις 16.00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Τέλος στις 18.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.