Το παρών δίνει σήμερα στην Τρίπολη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για να πει το τελευταίο «αντίο» στον Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα, τον νεκρό συγκυβερνήτη του μοιραίου Phantom F-4, που συνετρίβη 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας.

Στην κηδεία του άτυχου πιλότου θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην ΥΠΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η εξόδιος ακολουθία για τον αδικοχαμένο 29χρονο πιλότο Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα τελείται στις 10:30 π.μ. στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως. Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου.

Αύριο Παρασκευή, στο Νευροκόπι θα τελεστεί και η κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, του 31χρονου κυβερνήτη του μαχητικού που κατέπεσε.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στο Νευροκόπι θα μεταβεί για να παραστεί στην κηδεία του σμηναγού και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τιμώνται με τον βαθμό του αντιπτέραρχου 

Με τον βαθμό του αντιπτέραρχου θα τιμηθούν ο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, οι οποίοι έχασαν τη τη ζωή τους με το μοιραίο F-4 Phantom που συνετρίβη την περασμένη Δευτέρα (30/1), ανοικτά της Ανδραβίδας.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων σε έκτακτη-διά περιφοράς συνεδρίασή του χθες το απόγευμα αποφάσισε την προαγωγή του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του αντιπτέραρχου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υπέγραψε αργά το απόγευμα τη σχετική απόφαση, η οποία εν συνεχεία υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Πατέρας υποσμηναγού Τουρούτσικα: Έχουμε Γολγοθά μπροστά μας

Συγκλονίζει ο πατέρας του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος μίλησε για το πώς έμαθε την είδηση για την πτώση του μαχητικού στα ανοιχτά της Ανδραβίδας.

Ο Κωνσταντίνος Τουρούτσικας ανέφερε πως τον συγκινεί η αγάπη που δείχνει ο κόσμος για το παιδί του. «Μας δίνει δύναμη, κυρίως στη μητέρα του, η οποία είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση και δεν μπορεί να μιλήσει και δεν ξέρω τι θα γίνει…», είπε.

Ο πατέρας του άτυχου πιλότου είπε πως «έχουμε Γολγοθά μπροστά μας». Τόνισε πως όταν διάβασε την είδηση, ήταν σίγουρος πως «ήταν ο γιος μου»

«Όταν διάβασα την είδηση, είδα για το ατύχημα -έγραφε το άρθρο πως εκτινάχτηκαν οι πιλότοι. Συγκεκριμένα, μου έδειξε το άρθρο η σύζυγος, εκείνη το είδε πρώτη -εγώ ήμουν έξω κι έπαιζα με το σκύλο. Μπαίνω μέσα και τη βλέπω καταστενοχωρημένη. Μου λέει “διάβασα στο iefimerida αυτή την είδηση”. Έριξα μια ματιά στο άρθρο, δεν το κοίταξα αναλυτικά, δεν είχα το κουράγιο, ήμουν σίγουρος πως ήταν ο γιος μου ο ένας από τους πιλότους. Πήρα κατευθείαν τηλέφωνο στη μονάδα έναν φίλο του και όταν τον άκουσα να κλαίει επιβεβαίωσα πως ήταν ο Μάριος. Κατάλαβα πως δεν ζει ο Μάριος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τραγικός πατέρας είπε πως η σύζυγός του είχε ελπίδες, γιατί δεν τον είχαν βρει, και ήλπιζε σε ένα θαύμα. «Τον βρήκαν αργότερα και στις 16.00 ενημερωθήκαμε τετελεσμένα πως είναι αυτός».

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Τουρούτσικας  η πρώτη και η μοναδική σχολή που ήθελε να περάσει ο γιος του ήταν η Ικάρων. «Αν δεν περνούσε στη σχολή Ικάρων θα έδινε ξανά». Είπε πως ο γιος του είχε έμφυτη αγάπη για τα αεροπλάνα από μικρό παιδί. «Ήταν έμφυτο να γίνει πιλότος και μοιραίο να το τελειώσουμε εμείς στην οικογένεια…».

Ο χάρτης έδειχνε ότι έπρεπε να προσγειωθούν στη Λάρισα

Ανάμεσα στα ευρήματα και τα συντρίμμια του Phantom, που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, ήταν και ο χάρτης που φέρουν οι πιλότοι στη στολή τους και τον οποίο χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις αναγκαστικής προσγείωσης.

Σε μια φωτογραφία-ντοκουμέντο φαίνεται ο χάρτης πάνω στον οποίο αποτυπώνεται η διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι πιλότοι, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο χρειαζόταν να προσγειωθούν σε διαφορετικό αεροδρόμιο από αυτό που απογειώθηκαν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εάν οι δύο πιλότοι του μοιραίου Phantom δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στην 117 ΠΜ Ανδραβίδας, θα έπρεπε να ακολουθήσουν τη διαδρομή που τους υποδεικνύει ο χάρτης για να προσγειωθούν στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας.