Μέσα σε χρονικό ορίζοντα δύο χρόνων θα αλλάξουν σύνταγμα

και επί μέρους προβλέψεις για γλώσσα και ταυτότητα.-

 

Την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό, μέσω προσυμφώνου θα επιδιώξουν οι δύο πλευρές, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την Σόφια, όπου ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των πρωθυπουργών  Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Στο προσύμφωνο θα προβλέπονται οι αλλαγές του σκοπιανού συντάγματος και οι άλλοι όροι, που θέτει η ελληνική πλευρά με χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους τα δύο χρόνια. Με την υπογραφή του προσυμφώνου τα Σκόπια θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όμως δεν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει βάλει η ελληνική πλευρά, τότε αυτομάτως θα διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στο προσύμφωνο φέρονται ως εγγυήτριες δυνάμεις η Ε.Ε. και μεμονωμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Αργότερα και εφόσον ολοκληρωθούν τα προσυμφωνημένα θα υπογραφεί η τελική συμφωνία με εγγυήσεις και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το σενάριο αυτό συζητείται έντονα σε διπλωματικούς κύκλους και θεωρείται ως επικρατέστερο, παρότι η ελληνική πλευρά δεν έχει πάρει επίσημη θέση.

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και πρόοδο, τονίζοντας βέβαια ότι «υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να διανύσουν οι δύο πλευρές για να υπάρξει οριστική συμφωνία». Αρκούντως διαφωτιστικός βέβαια δεν υπήρξε, αφού αρνήθηκε εμφατικά να μπει σε λεπτομέρειες. «Ή συμφωνείς σε όλα ή σε τίποτα» υπογράμμισε, για να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε κατηγοριοποιήσεις, ενώ ακόμα και για τη σύνθετη ονομασία (την οποία αποδέχεται η ελληνική πλευρά) σημείωσε ότι «τίποτα δεν έχει κλειδώσει». 

 

Και άλλο όνομα στο τραπέζι

Οι δύο πλευρές πρέπει το επόμενο διάστημα να συζητήσουν την ονομασία, το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση που συνεπάγεται. 

Σε ό,τι αφορά στο όνομα, κατά ορισμένες πληροφορίες, η διαπραγμάτευση τελευταία είχε φύγει από το Gorna Makedonija και είχε πάει στο Nova Macedonija.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ωστόσο, με απόλυτη μυστικότητα έχει πέσει στο τραπέζι και ακόμη μια πρόταση για το όνομα των Σκοπίων. 

Πρόκειται για ένα άλλο όνομα, πέρα από τα πέντε ήδη γνωστά της πρότασης Νίμιτς, ένα όνομα το οποίο έβαλε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο Ζόραν Ζάεφ, και κατά την Εφημερίδα των Συντακτών, ίσως αποτελέσει τη λυδία λιθο για τη λύση του Σκοπιανού. 

Να θυμίσουμε ότι η πρόταση Νίμιτς περιελάμβανε τα εξής πέντε ονόματα: 

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Από τη νέα αυτή, έκτη πρόταση, δεν έχει διαρρεύσει ακόμη κάτι, το ποια δηλαδή είναι. Σύμφωνα επίσης με την Εφημερίδα των Συντακτών, οι δυο πρωθυπουργοί στα Σκόπια αφού εξέτεσαν διάφορα σενάρια, κατέληξαν σε ένα ως βάση συζήτησης, το οποίο θεωρούν το πλέον πιθανό για μια λύση κοινά αποδεκτή, όχι μόνο από τις δυο κυβερνήσεις, αλλά και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Η πρόταση, κατά την ίδια πηγή, είναι συνολική και αφορά τόσο την ονομασία έναντι όλων, όσο και την αλλαγή του Συντάγματος, δύο προϋποθέσεις που τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είχαν θέσει ως κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση.