Σε μια προσπάθεια επίδειξης πυγμής και σε αντιπερισπασμό για όσα έγιναν στο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρχίζει την επίσκεψή του στην Ελλάδα από την Θράκη, όπου αναμένεται να φτάσει οδικώς από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα φτάσει στην Ελλάδα την Κυριακή 30 Μαΐου και έχει λάβει άδεια για να περιοδεύσει στη Θράκη. Πιστεύεται ότι θα έχει συναντήσεις με στελέχη του μουσουλμανικού στοιχείου και για μία ακόμη φορά θα γίνουν προκλητικές δηλώσεις, που δεν προϊδεάζουν για θετικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, που θα ακολουθήσουν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Στο αρχικό σενάριο της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ισχυρό το ενδεχόμενο μετάβασης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην Κρήτη και συνάντησής του στο νησί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια τελικώς το ενδεχόμενο αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Τα σχέδια άλλαξαν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Θράκη, θέλοντας να σηματοδοτήσει το ισχυρό ενδιαφέρον που δείχνει η Άγκυρα στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Άλλωστε και τον Νοέμβριο του 2019 σε άλλη επίσκεψή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον των ψευδομουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής είχε αναπτύξει την προκλητική ρητορική του περί «καταπιεσμένης τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Η νέα επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη χαρακτηρίζεται «ιδιωτική» και με τα έως τώρα δεδομένα δεν προβλέπεται η τουρκική αποστολή να συνοδεύεται από κάποιο μέλος της ελληνικής κυβέρνησης. Γίνεται δε για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, όπου είχε προκληθεί θόρυβος από την θαρραλέα στάση του Νίκου Δένδια στην κοινή συνέντευξη τύπου.

Το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Νίκου Δένδια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του.

Την Δευτέρα με τον Μητσοτάκη

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Την ίδια μέρα  προγραμματίζονται οι επίσημες συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlüt Çavuşoğlu στην Αθήνα την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Τηλεδιάσκεψη για τα ΜΟΕ

Τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης Ελλάδος και Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν τον 4ο κύκλο συναντήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), από 26 έως 27 Μαΐου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.