Απελαύνονται δύο Έλληνες διπλωμάτες από την Μόσχα και μπαίνουν σε φάση επιδείνωσης οι παραδοσιακοί δεσμοί με την ανατολική υπερδύναμη. Διπλή ήττα για την κυβέρνηση, που ήθελε να παρουσιάσει ως χρηματοδοτούμενες τις διαδηλώσεις.-

 

Σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας επέρχεται με την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών από την Μόσχα σε αντίποινα για προηγούμενες αντίστοιχες ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα απαγορεύτηκε η είσοδος του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου  Κοτζιά στη Ρωσία, κάτι που δείχνει ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν είναι πρόσωπο αρεστό στη ρωσική κυβέρνηση.

Οι τελευταίες αυτές κινήσεις δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εκτίμησε σωστά την αντίδραση της Μόσχας όταν προσπαθούσε να βρει μια φόρμουλα συμβιβασμού μετά τις απελάσεις των Ρώσων από την Αθήνα, όπως επίσης απέτυχε και στην προσπάθεια της να εμφανίσει ως χρηματοδοτούμενες από Ρώσους τις διοργανώσεις διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και αλλού κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το θέμα των Σκοπίων.

Η εν λόγω προσπάθεια συκοφάντησης των διοργανωτών των διαδηλώσεων έπεσε στο κενό, αλλά παρέμειναν οι συνέπειες από την επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα. Έτσι φαίνεται ότι η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης και του κ. Κοτζιά είναι διπλά χαμένη με τη διαφορά ότι το κόστος το πληρώνει η χώρα, ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση.

Πάντως οι Ρώσοι ενημέρωσαν τον ‘Eλληνα Πρέσβη για τα αντίποινα της Μόσχας ως απάντηση στις «μη φιλικές ενέργειες» της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Στις 6 Αυγούστου, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Ανδρέας Φρυγανάς εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για τα αντίποινα της ρωσικής πλευράς ως απάντηση στις μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας προς Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες τον Ιούλιο».

Απελαύνουν Έλληνες διπλωμάτες 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στον Ελληνα πρέσβη την απόφαση να απελαθεί ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας και ο υπεύθυνος επικοινωνιών, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας hellasjournal, ενώ απαγορεύθηκε η είσοδος στον Γιώργο Σακελλαρίου, διευθυντή διπλωματικού γραφείου του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν «ασύμμετρη» τη ρωσική ενέργεια και επεσήμαναν ότι η Αθήνα προχώρησε στις απελάσεις γιατί διέθετε ασφαλή στοιχεία για την ύποπτη δράση των τεσσάρων διπλωματών, ενώ αντίθετα η Ρωσία δεν μπορεί να προσάψει οτιδήποτε στους Έλληνες διπλωμάτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Πηγή: iefimerida.gr