Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να είπε καλά λόγια για την Αλβανία, για την επικείμενη συμφωνία σχετικά με την ΑΟΖ και για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε Ε, αλλά υπήρξαν και σημεία στη χθεσινή επίσκεψη στα Τίρανα, που θεωρούνται ευθέως προσβλητικά κατά της Ελλάδας από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Ράμα απέδωσε σε απάτη την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. έστω και αν αργότερα προσπάθησε να διορθώσει την έκφραση, ενώ ταυτόχρονα με δική του καθοδήγηση οι αλβανικές αρχές δεν έδωσαν πράσινο φως για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Ήπειρο με την δικαιολογία ότι προβλεπόταν ομίχλη στην περιοχή και δεν θα μπορούσε να προσγειωθεί το ελικόπτερο. Την ίδια ώρα βέβαια οι ιστοσελίδες πρόγνωσης του καιρού έδιναν αίθριο καιρό στην περιοχή του Αυλώνα και νοτιότερα προς την Χειμάρρα.

Στην ακύρωση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Ήπειρο αναφέρθηκαν σήμερα και τηλεοπτικοί σταθμοί με τον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο να επικαλείται έγκυρες πληροφορίες για την παρεμπόδιση της μετάβασης του κ. Μητσοτάκη στη Χειμάρρα.

Η δήλωση για εξαπάτηση

Για το άλλο θέμα, δηλαδή την δήλωση που φέρεται να είχε κάνει ο Έντι Ράμα στον ιστότοπο euractiv.gr και της οποίας η ελληνική απόδοση περί απάτης προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση.

Στην εν λόγω συνέντευξη, ο κ. Ράμα φέρεται να τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει, όπως κάποιες γειτονικές χώρες έκαναν στο παρελθόν». Όταν ρωτήθηκε να κατονομάσει ποιες χώρες εννοεί, απάντησε ευθέως «την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε τη δήλωση του Ράμα, αλλά δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να τινάξει στον αέρα το καλό κλίμα και την ουσία της συζήτησης για την υπόθεση της ΑΟΖ.

Εκ των υστέρων φιλοφρονήσεις του Ράμα προς τον Μητσοτάκη.

Εξ ου και στο πρωθυπουργικό μέγαρο βρέθηκε αντιμέτωπος με μια επίθεση φιλίας από τον Αλβανό ομόλογό του, ο οποίος, όχι μόνο ανασκεύασε την εν λόγω προβληματική δήλωση, αλλά εξύμνησε και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ουδείς βέβαια γνωρίζει αν αυτά τα κολακευτικά λόγια ήταν ειλικρινή ή αν ειπώθηκαν με στόχο τον εξευμενισμό του κ. Μητσοτάκη για να πει το ναι στην ένταξη της Αλβανίας στη Ε.Ε. Πρόκειται προφανώς περί διπλοπροσωπίας, καθόλου ασυνήθιστης σε τέτοιες χωρες.

Οι δήθεν επιφυλάξεις των πιλότων

Υπό κανονικές συνθήκες, πάντως, η επίσκεψη Μητσοτάκη θα συνεχιζόταν με μετάβαση στη Χειμάρρα, την Λιβαδειά και την Δερβιτσάνη, χωριά της ελληνικής μειονότητας.

Οι δήθεν κακές καιρικές “προβλέψεις” για τη χθεσινή μέρα, όμως, ώθησαν τους κυβερνήτες του ελικοπτέρου Σινούκ που θα μετέφερε τον κ. Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη να μην πάρουν ρίσκα, σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση.

Ούτε βροχή, ούτε ομίχλη στην ευρύτερη περιοχή Αυλώνα – Χειμάρρας. (Η φωτό είναι χθεσινή, λίγξη ώρα μετά την αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη).

Το βράδυ της Δευτέρας η κυβερνητική αποστολή ενημερώθηκε για τις μεγάλες δυσκολίες, λόγω πρόβλεψης για βροχή και ομίχλη, ειδικά για τη μετάβαση στη Χειμάρρα και τη Δερβιτσάνη ακολούθως. Το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής, συνδυαστικά με τους επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, ώθησαν τους πιλότους σε μια επιλογή ελάχιστου ρίσκου, αναφερόταν στην επίσημη τοποθέτηση, αν και είναι γνωστό ότι αυτά τα πολεμικά ελικόπτερα πετούν υπό πιο δύσκολες συνθήκες.

Αυτές οι πληροφορίες περί ομίχλης δόθηκαν σε απάντηση και άλλων πληροοριών για το κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες ήταν μια πρόφαση αναβολής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, έσπευσε να σηκώσει το θέμα, ζητώντας ενημέρωση από την κυβέρνηση και θέτοντας ερωτήματα για την οργάνωση του πρωθυπουργικού ταξιδιού.

Προς διάψευση διαφόρων σεναρίων για «δάκτυλο Ράμα», ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε νέο άνοιγμα προς την ελληνική ομογένεια κατά τις δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τους εκτιμούμε πολύ και έχουμε δουλέψει πολύ για να διατηρήσουμε αυτή την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους», είπε ο κ. Ράμα και εν συνεχεία έγινε πιο…γλαφυρός. «Σας έστειλα ένα βίντεο απευθείας από τη συνάντηση όταν πήγα εκεί και τους είπα, τι θέλετε να κάνουμε για εσάς; Είπαν αυτό και τούτο κι εκείνο ή απλά φέρτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ. Συνεπώς αν έρθετε, μας βοηθάτε να εξοικονομήσουμε πολλά λεφτά από τον προϋπολογισμό μας», ανέφερε.

Ουδείς βέβαια γνωρίζει αν και οι δηλώσεις αυτές έγιναν με την γνωστή υποκρισία, αφού η ομογένεια της Βορείου Ηπείρου άλλες εντυπώσεις έχει και άλλα πιστεύει για την αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη.