«Το πρώτο Rafale σε μικρό διάστημα θα προσγειωθεί στην Τανάγρα και αυτά τα αεροσκάφη που ονομάζονται ως “οι ριπές ανέμου”, με ελληνικά διακριτικά στα φτερά τους, Έλληνες πιλότους στο χειριστήριο τους, θα είναι στη χώρα μας και θα σκεπάσουν ακόμα πληρέστερα, μαζί με τον υπόλοιπο στόλο των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τα φτερά και τα όπλα τους» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές να συμβάλλουν με την θετική τους στάση στην υπερψήφιση του σχεδίου «εκπέμποντας ένα ισχυρό σήμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πιο ισχυρές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ως «εμβληματικό» αυτό το εγχείρημα επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρείται με αυτή την προμήθεια, καθώς είναι το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα μετά από πολλά χρόνια που ενισχύει καταλυτικά την αποτρεπτική μας δύναμη, και σημειώνοντας πως «η ισχύς μιας χώρας, δεν είναι άλλη από την ισχύ των όπλων της και η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού των στελεχών της».

Διαρκής και εντατική η προσπάθεια

Η προσπάθεια μας αυτή, τόνισε ο υπουργός είναι «διαρκής και εντατική», αποτελεί μια εθνική υπόθεση η οποία «καθίσταται επιτακτική λόγω της παρούσης κατάστασης με τις πολλές και σύνθετες προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως λόγω της συμπεριφοράς της γείτονος που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, παρατήρησε πως η Τουρκία μπορεί να «δείχνει τώρα πρόθυμη να προσέλθει στον διάλογο πλην όμως πριν μερικούς μήνες με την συμπεριφορά της προκάλεσε την καθολική και άνευ προηγουμένου κινητοποίηση του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας».

Αναφερόμενος στην απόκτηση των Rafale, o υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 μήνες, ανταποκρινόμενη με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στις εθνικές μας ανάγκες.

Συνθήκες υπεροχής στο ισοζύγιο μαχητικής ισχύος Ελλάδος- Τουρκίας

Απαντώντας σε επιφυλάξεις που διατύπωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάσταση των 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ανέφερε πως είναι στην εκδοχή που αποκτούνται πολύ πρόσφατα κάτι που τα καθιστά σαν καινούρια. «Τα αεροσκάφη αυτά με τα ειδικά τους χαρακτηριστικά και τα όπλα που φέρουν δημιουργούν συνθήκες υπεροχής τόσο στο πεδίο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στο συνολικό ισοζύγιο μαχητικής ισχύος Ελλάδος- Τουρκίας».

Σημείωσε πως οι επί τριών μηνών διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους ήταν εντατικές, περίπλοκες και δύσκολες, όμως ολοκληρώθηκαν με την σκληρή δουλειά και την καλή διάθεση όλων των πλευρών. Για την επιλογή των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ο υπουργός είπε πως η γαλλική πλευρά προχώρησε σε προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από εμάς.

Εξήγησε πως για λόγους ταχύτητας δεν υπήρξε δημόσια πρόσκληση για αυτή την προμήθεια λόγω της ανάγκης από την κρίση που προκάλεσε στην περιοχή η Τουρκία. Όμως, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό θα ελεγχθεί προσυμβατικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να διασφαλιστεί μέσω μιας δικαστικής Αρχής το τεκμήριο της νομιμότητας και της Διαφάνειας σημείωσε και προσέθεσε:

“Οι όποιες αποκλείσεις που εντοπίστηκαν, όπως οι εγγυητικές επιστολές που πρέπει να προσκομιστούν, η διαδικασία παραλαβής των συμβατικών υποχρεώσεων, οι συνέπειες εκπρόθεσμης παράδοσης συμβατικού αντικειμένου, τα πρόστιμα, η ευθύνη έναντι τρίτων, όλα αντιμετωπίσθηκαν μέσα από τη διαπραγμάτευση.

Γνώμονάς μας, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ήταν το δημόσιο συμφέρον, να προχωρήσουμε γρήγορα αλλά και χωρίς να υποχωρήσουμε από τις γραμμές που είχαμε θέσει. Επίσης, ο υπουργός, εξήγησε πως σε αυτό το πρώτο στάδιο της αρχικής προμήθειας δεν υπήρχε η δυνατότητα εμπλοκής της ΕΑΒ «Υπάρχει όμως πρόνοια που προκύπτει για το μέλλον. Εάν δεν επιμέναμε στην άμεση εμπλοκή της ΕΑΒ δεν θα μπορούσαμε αυτή η συμφωνία να ευοδωθεί”.

Δεν είναι άχρηστα τα Mirage

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε θέματα που νωρίτερα έθιξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, τον κάλεσε να μην προσπαθεί να βάλει υποθήκες για το μέλλον με εκτιμήσεις ώστε να καρπωθεί κάποιο ζήτημα που θα προκύψει. Απέρριψε τους ισχυρισμούς του ότι τα Mirage “είναι άχρηστα”, λέγοντας πως χάρη στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης επιλύθηκαν τα προβλήματα με τα ανταλλακτικά.

Για την ΕΛΒΟ, τόνισε ότι δεν πουλήθηκε -όπως αναφέρθηκε- με καμία “προίκα”, δηλαδή με κάποια απόφαση για μελλοντική κατασκευή εκεί κάποιου οχήματος, ενώ για τη ναυπήγηση των φρεγατών είπε χαρακτηριστικά πως «”το παιχνίδι είναι ακόμα ανοικτό”, έχουμε προτάσεις που τις εξετάζουμε και την απόφαση θα μας την υποδείξει το Πολεμικό Ναυτικό με βάση το συμφέρον της εθνικής μας άμυνας και τις ανάγκες του».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμφώνησε με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ, κυρίως στο δεύτερο τμήμα της, που προβλέπει 6μηνη ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πορεία υλοποίησης της σύμβασης. Επίσης, αναγνώρισε ως θετικό στοιχείο τις επιφυλάξεις που διατηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)