«Προκλητικό» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. «Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

Αμερικανός πρεσβευτής: Απομάκρυνση από την σταθερότητα

Καίριας σημασίας χαρακτήρισε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, στις 7 Ιανουαρίου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως η επίσκεψη αυτή αντιπροσωπεύει εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, καθώς και η δέσμευση των ΗΠΑ να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Εξίσου, σημείωσε πως για τις ΗΠΑ η επίσκεψη αυτή αποτελεί ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στο όραμα ότι η Ελλάδα είναι κρίσιμος πυλώνας για την περιφερειακή σταθερότητα, ότι αποτελεί έναν εποικοδομητικό παράγοντα σε μια ευρεία περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα και πως είναι μια χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες και η οποία μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία τώρα κινείται προς τα εμπρός οικονομικά με τρόπο που είναι καλές νέα για την Ελλάδα αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση ότι η Τουρκία επιχειρεί να ερμηνεύσει ή να ξαναγράψει τις διεθνείς συνθήκες για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε την ανάγκη κάθε συμφωνία να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Ειδικότερα, είπε ότι για το «φερόμενο μνημόνιο συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο, αλλά ξεκάθαρα βλέπουμε μια τέτοια ενέργεια ως απομάκρυνση από την κατάσταση της σταθερότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει να ενθαρρύνουν». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα ότι «το συντομότερο δυνατόν, η προσοχή μας να στραφεί ξανά στην οικοδόμηση πεδίων συνεργασίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Επισήμανε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό ισχυρό ενδιαφέρον να παραμένει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση, το ΝΑΤΟ και στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Παράλληλα υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει την εκτίμησή τους για τα βήματα που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, «κυριολεκτικά από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής τους», να κρατήσουν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, καθώς και ότι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε προκλήσεις.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ