Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

H Γερμανίδα καγκελάριος ανέβασε τους τόνους υπογραμμίζοντας ότι δε θα γίνουν δεκτές επιθέσεις στην κυριαρχία της Ε.Ε και συμπλήρωσε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με τον διάλογο, όχι μέσω της κλιμάκωσης και αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους. Υπογράμμισε δε ότι είναι αναγκαία η σταθερότητα και «μαζί με τη Γαλλία μπορούμε να βρούμε καλές λύσεις».

Μάλιστα, δήλωσε ότι «πρέπει να είναι σαφές ότι και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τους Ευρωπαίους εταίρους» σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως με την αποστολή πλοίων που έκανε η Γαλλία, ενώ εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ της επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, αυτό δεν έχει επιτευχθεί, «αλλά εργαζόμαστε γι’ αυτό».

Από την πλευρά του, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στο διεθνές δίκαιο και ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα λάβουν μαζί πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και την επιμονή στον διάλογο. «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στον τρόπο που θέλουμε τον διάλογο, ωστόσο ήμασταν πάντα μαζί, πάντα συντονισμένοι ώστε να κάνουμε τη Μεσόγειο έναν χώρο ελευθερίας, έναν χώρο σεβασμού του διεθνούς δικαίου κι έναν χώρο σταθερότητας», τόνισε ο Μακρόν.

Ο ίδιος κ. Μακρόν επισήμανε ότι «κοινή μας επιθυμία με τη Γερμανία είναι να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα για τα προβλήματα στη Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία». 

Όπως είπε, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν τη βούληση να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς χρειάζεται σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου, χωρίς να υπάρχει κλιμάκωση.

Πηγή: skai.gr/