Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική Εθνικά Θέματα “Λυπούνται” Τραμπ και Πούτιν για τα αίσχη του Ερντογάν στην Αγία Σοφία

“Λυπούνται” Τραμπ και Πούτιν για τα αίσχη του Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Μηνύματα “του αέρα” προς την Τουρκία απηύθυναν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της Αγίας Σοφίας, αφήνοντας στην πραγματικότητα τον Τούρκο πρόεδρο να συνεχίζει τις ιταμές προκλήσεις και να συμπεριφέρεται ως “ξιπασμένος σουλτάνος” απέναντι στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Διπλωματικοί και πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις αυτές τόσο από την Ουάσιγκτον, όσο και από την Μόσχα γίνονται “για τα μάτια του κόσμου” και κυρίως για να διατηρούνται κάποιες ισορροπίες μεταξύ του ελληνοαμερικανικού στοιχείου αφ΄ενός και του ορθόδοξου πληθυσμού της Ρωσίας αφ΄ετέρου.

Οι χριστιανικοί λαοί ανά τον κόσμο γνωρίζουν πλέον πως σκηνοθετούνται τα πολιτικά και διπλωματικά παιχνίδια και κρίνουν εκ του αποτελέσματος, που εν προκειμένω είναι ντροπιαστικό για την πολιτισμένη ανθρωπότητα με τις εικόνες της Παναγίας και το Ιησού να επικαλύπτονται με πρόχειρες κουρτίνες στην Αγία Σοφία και τις προσόψεις του ναού να γεμίζουν με επιγραφές των καπηλευτών του ιερού συμβόλου.

ΟΙ λαοί γνωρίζουν και στέλνουν το δικό τους μήνυμα προς τους ισχυρούς του κόσμου, θυμίζοντας το“ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί…”

………………………………………………………………..

Εδώ οι αντιδράσεις από Ουάσιγκτον και Μόσχα, όπως μεταδίδονται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ενοχλημένος ο Τραμπ

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε πριν από λίγα λεπτά στον Λευκό Οίκο.

Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, ο κ. Τραμπ, πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία. Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συνόδευε ο γενικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος

Ανησυχεί η Ζαχάροβα, επισημαίνει ο Πόυτιν

Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασε η Μόσχα, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα

Παρέμβαση Μόσχας για τις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελόριζο

Μάλιστα, η ίδια ζήτησε συγκράτηση, αναφορικά με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες.

«Παρατηρούμε προσεκτικά (και) με αγωνία μια ακόμη αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Προτείνουμε να επιλυθούν οι διαφορές μέσω διαπραγματεύσεων, βάσει των κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Sputnik, όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της Μόσχας σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας.

Σημείωσε, δε, ότι η Ρωσία προτρέπει να «απέχουν από απερίσκεπτες ενέργειες» και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Επισημάνσεις Πούτιν

Όπως μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο, ο πρόεδρος της Ρωσίας  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του, επισημαίνοντάς του τη δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία για την απόφαση της Άγκυρας για τη μετατροπή σε τζαμί.

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο αναφέρει: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας».

Σύμφωνα πάντα με τη ρωσική προεδρία, «ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τις κατάλληλες εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η διατήρηση των χριστιανικών ιερών».