Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους στο αμφιλεγόμενο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

 

«Σήμερα, ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας» για αυτό το σύμφωνο, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

«Αναφορικά με τα σύμφωνα που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας, ιδίως το σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Ντμπεϊμπά από την πλευρά του.

Ωστόσο, ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως στόχος του είναι να δημιουργήσει έναν «μεσογειακό διάλογο», δηλαδή ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, όπου τα κράτη μπορούν να συζητήσουν για τα κοινά τους συμφέροντα, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει διάλογος, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Υπογραφή συμφωνιών με Τουρκία

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας. Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση (της Τρίπολης)», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη, με Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα παράσχει 150.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στη Λιβύη, που έχει πληγεί έντονα από την πανδημία.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ανοίξει ξανά το προξενείο της στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Άλλα είπαν στον Ν. Δένδια

 

«Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι (Hussein Atiya Abdul Hafeez Al-Qatrani).

Επισήμανε πως οι δύο χώρες είχαν φτάσει εξαιρετικά κοντά το 2010 και πως δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία.

Επίσης, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης «για την ευθεία τοποθέτησή για το παράνομο “μνημόνιο” που υπεγράφη από τη Διοίκηση του GNA και την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες».

Εξίσου, τον ευχαρίστησε που υπενθύμισε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα υποστήριζε πάντοτε ότι η λύση του προβλήματος στη Λιβύη πρέπει να προέλθει από την άμεση υποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης. Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως και ο λιβυκός λαός να είναι υπεύθυνος για την τύχη της χώρας του, σημείωσε.

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)