Προσωρινή λήξη του συναγερμού στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνεται με την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον κατάπλου του στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η κίνηση αυτή της  Άγκυρας από πλευράς τουρκικού τύπου αποδίδεται στο ότι διεξάγονται συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για την αποτροπή συγκρούσεων, αν και πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν την κίνηση της Τουρκίας στο ότι θέλει “να κάνει το καλό παιδί” μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις από την Ε.Ε.

Οι ίδιοι παρατηρητές σημειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή επί του παρόντος ικανοποιεί σε ένα βαθμό όλες τις πλευρές:

  • Την Τουρκία, γιατί νομίζει ότι “κατοχύρωσε” την θαλάσσια περιοχή, όπου βρισκόταν το Oruc Reis για περαιτέρω έρευνες, μην αναγνωρίζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκδώσει νέα NAVTEX για να επαναλάβει ανάλογες κινήσεις.
  • Την Ελλάδα γιατί με την στάση της κέρδισε το διπλωματικό παιχνίδι διεθνώς, απέτρεψε μια πολεμική σύγκρουση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και προχώρησε σε “πρόβα πολέμου” με κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων και με απόφαση για ανανέωση του εξοπλισμού σε αεροσκάφη, φρεγάτες και υλικό εκτόξευσης, ώστε να είναι σε θέση ισχύος απέναντι σε οποιαδήποτε νέα απειλή.
  • Την Γαλλία γιατί επιβάλλει την παρουσία της στη Μεσόγειο και δείχνει ότι είναι κυρίαρχη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποφασιστικό ρόλο σε παρεμβάσεις, όπως σε Συρία, Λιβύη και Λίβανο, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και τα οικονομικά της συμφέροντα με την πώληση αεροσκαφών και άλλου υλικού, που θα αποφέρει αρκετά δισ. ευρώ στα ταμεία της χώρας.
  • Τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί υπενθυμίζουν τον καθοριστικό ρόλο τους στη διευθέτηση διεθνών προβλημάτων, διατηρώντας την ιδιότητα του “χωροφύλακα” ανά τον κόσμο.
  • Την Ε.Ε. γιατί νομίζει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες διαμεσολάβησης και επηρεασμού των μερών για επίλυση των διαφορών με διάλογο και με πολυμερείς διασκέψεις, χωρίς το “σπάσιμο αυγών”.
  • Την Γερμανία, που επί της προεδρίας της έδειξε δυνατότητες πυροσβέστη με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στον Ερντογάν, αποφεύγοντας να σκάσει η βόμβα στα χέρια της, αλλά και διατηρώντας τα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία.
  • Τέλος το ΝΑΤΟ γιατί αποφεύγει τον κίνδυνο διάσπασης επί του παρόντος, καθώς θα ήταν δύσκολη η “νεκρανάστασή” του αν ξεσπούσε μια ελληνοτουρκική σύγκρουση με συμμετοχή και της Γαλλίας.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις γίνονται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (πρωί Κυριακής), διότι είναι άγνωστες ακόμη οι προθέσεις της Άγκυρας και τα όσα μπορεί να ακολουθήσουν σχετικά με το Καστελόριζο και τις επόμενες κινήσεις του ερευνητικού σκάφυς.

Γιατί δεν ανανεώθηκε η NAVTEX

Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis με αποτέλεσμα το τουρκικό ερευνητικό, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά σκάφη να εξέλθει από την παράνομα δεσμευμένη περιοχή και να βρίσκεται πλέον στο λιμάνι της Αττάλειας.

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της NAVTEX το Oruc Reis διπλασίασε την ταχύτητά του, δίνοντας τις πρώτες ενδείξεις αποχώρησης από την περιοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφακ, η απόφαση για την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Τι ήθελε ο Πομπέο στην Κύπρο

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους ενώ αναφέρθηκε και στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο.

Τέλος, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ τάσσεται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού. στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων.

Στο Καστελόριζο σήμερα και αύριο η Κ. Σακελλαροπούλου

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις ενώ βρίσκεται ήδη στον Δήμο Μεγίστης η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για διήμερη επίσκεψη.

Η κ. Σακελλαροπούλου βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής στο Καστελλόριζο, όπου έφτασε με Σινούκ από τη Ρόδο. Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωση του νησιού.

Θα επισκεφθεί επίσης το νησί της Ρω, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο της κυράς της Ρω, και τη Δευτέρα θα παρευρεθεί στον αγιασμό στο σχολείο του Καστελλόριζου.

Θα τολμήσει πρόκληση η Τουρκία;

Απαντώντας τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για τυχόν επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, με αφορμή την επίσκεψη της Κ. Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «δεν διανοούμαστε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση σε αυτό το επίπεδο. Θα είναι μια άλλου επιπέδου κλιμάκωση, αν συμβεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία, και δεν ανησυχούμε γι’ αυτό».

Στην Αθήνα την Τρίτη ο Σαρλ Μισέλ

Την Αθήνα θα επισκεφθεί την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μισέλ έχει ήδη καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή μιας Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα να δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα αφορά μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και αφού πρώτα η Τουρκία εμπράκτως προχωρήσει σε αποκλιμάκωση αποσύροντας το «Oruc Reis» από την περιοχή. (Πηγή: iefimerida.gr)