Σε κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού των ομογενών στη Βόρεια Ήπειρο άνοιξαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Χειμάρρα, μετά την προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κακαβέση. 

Η δικαστική απόφαση για την προφυλάκιση χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που τονίζει ότι πρόκειται για ενέργεια που δείχνει πως η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο.

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου» τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η Αθήνα διακρίνει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τις ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης.

Νοσηλεύεται ο συνεργάτης του Μπελέρη 

Προφυλακισμένος κρίθηκε και ο στενός του συνεργάτης, Παντελής Κοκαβέσης, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τιράνων.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία, απογοήτευση αλλά και συσπείρωση στην ελληνική ομογένεια. “Είναι χαρακτηριστικό το ότι έχουν έρθει ομογενείς από κάθε άκρη, κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το γραφείο του (Φρέντι Μπέλερη) έχουν έρθει από την Αυστραλία, ακόμα και από την Αμερική” είπαν ομογενείς.

Κανονικά υποψήφιος ο Μπελέρης

Οι εκλογές διεξάγονται κανονικά σήμερα, χωρίς να έχει αποσυρθεί η υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη.

Αλβανία: Δημοτικές εκλογές στη σκιά της προφυλάκισης Μπελέρη – Εντός ψηφοδελτίων το όνομά του, συσπείρωση στην ελληνική μειονότητα

 

Mε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ξεκαθάρισε πως ο Μπελέρης παραμένει υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο Χειμάρρας, διαψεύδοντας fake news για αποκλεισμό του.

«Απαντώντας στο ενδιαφέρον εκπροσώπων των ΜΜΕ για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Διονυσίου Φρέντι Πέτρου Μπελέρη, που στηρίζεται από τον συνθέσεις Postke Flone, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διευκρινίζει ότι όσον αφορά τον εκλογικό κώδικα, όπως και ο νόμος αριθ. 133/2015 «Περί διασφάλισης της ακεραιότητας των προσώπων που εκλέγονται, διορίζονται ή ασκούν δημόσια καθήκοντα», συνεχίζει να είναι υποψήφιος και το όνομά του παραμένει στο ψηφοδέλτιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Φρέντι Μπελέρης έστειλε μήνυμα μέσα από το κατάστημα κράτησης στα Τίρανα προς τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν τονίζοντας πως “ψηφίζουμε για την πατρίδα μας!!”.

Και η κόρη του κ. Μπελέρη, Ερμιόνη είπε στην ΕΡΤ: «Όλοι έχουμε λόγο. Η Χειμάρρα είμαστε εμείς. Η Χειμάρρα είστε εσείς. Παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον».

Ξημερώματα Δευτέρας τα αποτελέσματα

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 ώρα Αλβανίας (8 ώρα Ελλάδος). Τριάντα έξι είναι τα εκλογικά τμήματα στην Χειμάρρα, δύο βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής, ενώ η εκλογική διαδικασία αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι πρώτες ολοκληρωμένες εκτιμήσεις αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων

Με επιστολή τους στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών οργανώσεων εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας από τις αλβανικές αρχές και καλούν το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει την απελευθέρωση του κ. Μπελέρη.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της Επιτροπής με Αλβανούς βουλευτές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Έλληνα υποψήφιου. «Θα ασκήσουμε όλες τις πιέσεις. Τέτοιου είδους ενέργειες παραμονές εκλογών σε μία χώρα που είναι υπό ένταξη και ένα βήμα πριν να ξεκινήσει η ενταξιακή της διαδικασία, δεν είναι επιτρεπτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο «στόχαστρο» και άλλοι Έλληνες της Χειμάρρας

Εκφοβισμό, απειλές, βία, και πιθανή νοθεία από τις αλβανικές αρχές στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, καταγγέλλει ο Ελληνισμός της Χειμάρρας. Εκτός από τον υποψήφιο δήμαρχο, στο «στόχαστρο» των αλβανικών αρχών, βρέθηκαν και άλλοι Έλληνες της μειονότητας.

Ο Παντελής Κοκαβέσης, συνεργάτης του υποψηφίου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη στην προεκλογική του εκστρατεία, είχε μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τιράνων, μια μέρα πριν διότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Πριν ένα χρόνο είχε προβεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Πληροφορίες υπήρξαν και για άλλον

Η αδελφή του εν λόγω συλληφθέντος, Ελεονώρα Έλενα Κοκαβέση τόνισε:

«Ο αδελφός μου βρίσκεται στο νοσοκομείο, εννοείται ότι ανησυχούμε. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι καλά, αλλά οπωσδήποτε εμείς ανησυχουμε. Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία ο αδελφός μου συνελήφθη, όταν πήγε να διαμαρτυρηθεί για την σύλληψη του Φρ. Μπελέρη, η οποία ήταν καταχρηστική, όπως δηλώνει και ο τέως υπουργός του Ε. Ράμα, Ίλι Μανιάνι. Αυτές είναι τακτικές που ακολουθούν χρόνια οι Αλβανοί, δηλαδή αυτό το τρίπτυχο «βία, νοθεία, τρομοκρατία» που ακολουθείται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση».

Ανησυχίες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος

Την διαχρονική μεθόδευση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και το κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, κατήγγειλε ο βορειοηπειρώτης δημοσιογράφος Σταύρος Μάρκος.

«Σε τέτοια κατάσταση είναι η Αλβανία ιστορικά, 323 χρόνια, δηλαδή από το 2000 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ιλίρ Μέτα. (…) Έχουν κάνει βία και νοθεία σε κάθε υποψήφιο για δήμαρχο που είναι στην Χειμάρρα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψήφιου της Ομόνοιας για τη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μία μέρα πριν τις τοπικές εκλογές χωρίς να έχουν αναδειχθεί αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα. Ειδικά, δε, μετά τη συστηματική, δημόσια στοχοποίησή του από την αλβανική κυβέρνηση» ανέφερε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.