Θέλοντας να δείξει ότι προσαρμόζεται στα όσα έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να εμφανίζεται ως “καλό παιδί”, μετά τις επίσημες θέσεις των Ευρωπαίων ηγετών, που στηρίζουν την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απαγόρευσε σε μετανάστες και πρόσφυγες να διασχίζουν το Αιγαίο για να φτάνουν στην Ελλάδα.

Στην επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής δεν αναφέρεται η πλήρης αιτιολόγηση της απόφασης, αλλά γίνεται επίκληση του κινδύνου, που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Οι Τούρκοι θέλουν προφανώς να εκθέσουν την ελληνική πλευρά, που δεν επιτρέπει την διέλευση σε πρόσφυγες και μετανάστες και να την κατηγορήσουν ότι ασκεί βία.

Άλλωστε ο Ερντογάν θα πρέπει να εμφανιστεί με καλές διαθέσεις την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου τον κάλεσε επειγόντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, επιδιώκοντας να αναθεωρήσει την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, ύστερα και από πιθανές προτροπές της Άγκελα Μέρκελ.

Αναμένεται  να ισχυριστεί ότι η συμφωνία δεν αναφέρεται στα σύνορα του Έβρου και έτσι θα δικαιολογήσει την προώθηση των χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα, αξιώνοντας παράλληλα την αλλαγή της συμφωνίας και την είσπραξη νέων μεγάλων ποσών από την Ε.Ε.

Η ανακοίνωση για απαγόρευση της διέλευσης στο Αιγαίο

Η ειδησεογραφία για τις κινήσεις του Ερντογάν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η ακτοφυλακή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος αυτού.«Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Την Δευτέρα στις Βρυξέλλες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή η τουρκική κυβέρνηση. «Ο πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες στις 9 Μαρτίου», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

H επίσκεψη Ερντογάν θα γίνει κατόπιν πρόσκλησης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η ατζέντα θα περιλαμβάνει την κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο καθώς και μια «θεμελιώδη επανευθυγράμμιση της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», μεταξύ όπως μεταδίδει η γερμανική Die Welt.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ και τους αιτούντες άσυλο που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη, ανέφερε η Άγκυρα.

Ο Ερντογάν ανέφερε στον Κροάτη πρωθυπουργό ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να παράσχει την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα σύνορά της, τηρώντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Επίσης τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα εξαλείψει την ευθύνη ευρωπαϊκών χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Τι συζήτησε με την Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί, όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν είπε επίσης στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

“Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.