Óôçí ðñùôåõïõóá Êáñõåò ôïõ Áãéïõ Ïñïõò åãéìå óçìåñá ôï ìåóçìåñé ç ôåëåôç ôïðïèåôçóçóò ôïõ íåïõ äéïéêçôç (Ðïëéôéêïõ) ôïõ Áãéïõ Ïñïõò Êùóôç Äçìôóá

Ο Κωνσταντίνος Δήμτσας, γενικός διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού (Μ.Κ.Ο.) «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, χρίστηκε σήμερα πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους.

 

Ο κ. Δήμτσας μετέβη με σκάφος του λιμενικού από την Ουρανούπολη στο Άγιον Όρος. Η τελετή εγκατάστασης του νέου πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους έγινε το μεσημέρι στις Καρυές, όπου ο κ. Δήμτσας αντικατέστησε τον Αρίστο Κασμίρογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους ο κ. Δήμτσας είναι δημοσιογράφος και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η επιλογή του από το Μέγαρο Μαξίμου πιθανόν να σχετίζεται και με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις αναμίξεις Ρώσων εκκλησιαστικών αξιωματούχων, η αντιμετώπιση των οποίων δεν ήταν αρεστή στην κυβέρνηση.

Πάντως υπήρξαν και ορισμένες αντιρρήσεις από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αλλαγή του διοικητή του Αγίου Όρους, οι οποίες δεν είχαν ξεπεραστεί μέχρι χθες το βράδυ.

Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, ο οποίος διορίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και διαμένει στις Καρυές έχει την αρμοδιότητα της τήρησης του Καταστατικού Χάρτη και των προβλεπομένων θεσμών του, καθώς και τα ζητήματα τάξης και ασφάλειας.