Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Αρχική Εθνικά Θέματα Κατρούγκαλος προς Ζάεφ: Τηρήστε την Συμφωνία των Πρεσπών – Ερώτηση της Μ....

Κατρούγκαλος προς Ζάεφ: Τηρήστε την Συμφωνία των Πρεσπών – Ερώτηση της Μ. Σπυράκη για την πρόκληση του Σκοπιανού πρωθυπουργού

Την υποχρέωση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, σε tweet αναφέρει: «Ο κ. Ζάεφ οφείλει, όπως δεσμεύθηκε πριν από λίγες μέρες, να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι αυτή προβλέπει για την ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως άλλωστε και για όλες τις δημόσιες οντότητες της γείτονος».

 

Euro 2020: Νέα πρόκληση Ζάεφ από το γήπεδο – «Η ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας»

Ο Ζόραν Ζάεφ φωτογραφίζεται στο γήπεδο του Άμστερνταμ ως “Μακεδόνας” και χαριεντίζεται βλέποντας τον αγώνα της ομάδας του.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε το «παρών» στην τελευταία αναμέτρηση της εθνικής ομάδας της γειτονικής χώρας για το Euro 2020, το οποίο φρόντισαν οι Σκοπιανοί παράγοντες να μετατρέψουν σε παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας.

Η ομάδα τους ηττήθηκε  με 3-0 από την Ολλανδία στο Άμστερνταμ, ωστόσο όπως φαίνεται πέτυχαν τον στόχο τους, έξω από τις τέσσερις γραμμές των γηπέδων.

Ο Ζάεφ σε ανάρτηση του στα social media ανέφερε: «Στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», πυροδοτώντας όπως είναι φυσικό νέες αντιδράσεις.

Μάλιστα, είχε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί και με τον Ολλανδό ομόλογο του, Μαρκ Ρούτε στις εξέδρες της Johan Cruyff Arena.

Την εποχή της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών από Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, εν μέσω χειροκροτημάτων από τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μία ακόμη φορά οι Σκοπιανοί φαίνονται ασυνεπείς σε όσα υπογράφουν, δικαιώνοντας αυτούς, που θεωρούσαν διάτρητη την Συμφωνία των Πρεσπών.

 Μ. Σπυράκη: Στην Κομισιόν οι ανακολουθίες του Ζάεφ

Ερώτηση Μ. Σπυράκη: Θα ληφθούν υπόψη στην έκθεση προόδου της Βόρειας Μακεδονίας; 

Την επιλογή του Ζόραν Ζάεφ να αναφερθεί στην ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του ως «ομάδα της Μακεδονίας», φέρνει ενώπιον της Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν θα λάβει υπόψη της αυτή την ενέργεια του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας , στην έκθεση προόδου για την πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

 Η κ. Σπυράκη στην κατεπείγουσα ερώτηση που υπέβαλε προς την Κομισιόν παραθέτει αυτούσιο το τουιτ του Ζόραν Ζάεφ και υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας λίγα εικοσιτετράωρα πριν είχε δεσμευθεί με δήλωσή του ότι  θα επιλυθεί άμεσα το θέμα με την ονομασία της εθνικής ομάδος τους στο Euro με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA. Η ευρωβουλευτής κάνει λόγο για ανακολουθία και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να πάρει θέση δεδομένου ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψία προς ένταξη χώρα στην ΕΕ.

Ολόκληρο το κείμενο της κατεπείγουσας ερώτησης της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ έχει ως εξής: 

Ως εθνική ομάδα της  «Μακεδονίας» αποκάλεσε ο Πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ την ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του σε tweet που δημοσίευσε. Συγκεκριμένα παρά τις προ ημερών  διαβεβαιώσεις του προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα επιλυθεί άμεσα το θέμα με την ονομασία της εθνικής ομάδος τους στο Euro με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA (1) , ο κ. Ζαεφ  έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

«Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας». (2)

 Δεδομένων των δεσμεύσεων που το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας έχει αναλάβει βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και απέναντι στην ίδια την ΕΕ ως υποψήφια υπό ένταξη χώρα,  ερωτάται η Επιτροπή:

 1.Πώς κρίνει τη συγκεκριμένη δημόσια  δήλωση και την ανακόλουθη στάση του πρωθυπουργού  της γειτονικής χώρας σε σχέση με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ;

2. Προτίθεται να συμπεριλάβει τις εν λόγω ενέργειες στην έκθεση προόδου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ;