Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες έλαβαν χώρα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επισημαίνουν επίσης πως υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων.

Από την πλευρά του, όπως σημειώνουν, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.

Επισήμανε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου, όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.

Αναφέρουν ακόμα ότι ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο “casus belli” εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του. Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι το “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” είναι παράνομο και ανυπόστατο.

Τόνισε, όπως επισημαίνουν περαιτέρω, το απαράδεκτο της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

Υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Θα δίνουν πληροφορίες για τον πυρηνικό σταθμό

Αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό, όπως κάνουν γνωστό.

Το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται.

Υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.

Συνεχάρη τέλος τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επιτυχία της Anadolu Efes στην Ευρωλίγκα.

Διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας

Άλλες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι επί της ουσίας ο Τσαβούσογλου δεν ήρθε να κάνει επίδειξη πνεύματος στην Αθήνα και ότι εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται να συμμορφώνεται με το γενικότερο πλαίσιο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω εκτροπές αυτό το καλοκαίρι και να επικρατήσει ηρεμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ελληνική διπλωματία σημειώνει επιτυχίες, διευρύνοντας τον κύκλο των συμμαχιών με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και διαμορφώνοντας καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας με ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους.

Ν. Δένδιας: Ομαλοποίηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και -αν αυτό καταστεί δυνατόν -σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτακη και του προέδρου Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ανέφερε ο Νίκος Δένιδας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε εμείς και η Τουρκία».

«Στο πλαίσιο αυτό συνεφωνήθη ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε επίσης την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών covid-19 ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στις τουριστικές βιομηχανίες και των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του για τη χθεσινή νίκη της Αναντολού Εφές επί της ισπανικής Μπαρτσελόνα στον τελικό της Euroleague του μπάσκετ και την κατάκτηση του τροπαίου από την τουρκική ομάδα.

Μ. Τσαβούσογλου:  Θα συνεχιστεί η πολύ θετική συνεργασία

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι και πάλι στην Ελλάδα έπειτα από καιρό. Να ευχαριστήσω τον φίλο μου Νίκο και να ευχαριστήσω επίσης για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Δένδια και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα διμερή μας θέματα. Ειδικότερα, ανέφερε πως στην Άγκυρα είχε αποφασιστεί να επιταχυνθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και έκανε ειδική μνεία στη συνάντηση που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την υψηλού επιπέδου.

«Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορούσε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου» προσέθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε πως όλα τα μνημόνια συνεργασίας και οι μηχανισμοί που θα εγκαθιδρύσουμε για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και δήλωσε την ικανοποίησή του που βλέπει την ύπαρξη της ίδιας θετικής βούλησης από πλευράς Ελλάδας.