Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου η 19η Μαΐου και αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με σημείο αναφοράς τη Γενοκτονία διοργανώνει εκδηλώσεις υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η Ημέρα αυτή αποτελεί την κορύφωση των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.

Απώτερος σκοπός του αγώνα μας για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα».

Άναψε η Φλόγα της Μνήμης μπροστά στο Μνημείο 

Tην Φλόγα της Μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, άναψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μπροστά από το Μνημείο για τη  Γενοκτονία, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στην πρωτοβουλία του “ Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής” της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο κ. Ζέρβας  επισήμανε την ανάγκη, “ όλοι οι δήμοι που έχουν πρωτίστως το προσφυγικό στοιχείο, αλλά ακόμα και αυτοί που δεν έχουν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη διεθνοποίηση, για την ηθική δικαίωση, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, να είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά σε αυτή την προσπάθεια, μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την τελική νίκη”

“ Ανάβουμε τη Φλόγα της Μνήμης για να φωτίσουμε τα γεγονότα, τη συστράτευσή μας σε μια  εθνική υπόθεση και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές το αίσθημα της αγάπης για την πατρίδα”, υπογράμμισε.

“ Φτάνει πια το κλάμα και ο πόνος, όχι στην υποχωρητικότητα, αλλά στον δυναμισμό στους αγώνες. Αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση, έτσι ούτως ώστε να επιτευχθεί η διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”, τόνισε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου -Τσαρτσίδου.

Στην Θεσσαλονίκη η κεντρική εκδήλωση Μνήμης θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και κατάθεση στεφάνων.

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλία από τον Δρ. Νικόλαο Μιχαηλίδη, καθηγητή Ανθρωπολογίας και Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Σεν Λούις, ΗΠΑ.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος.

Αναβολή στην Καλαμαριά, λόγω κακοκαιρίας

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Καλαμαριάς, εξαιτίας του έκτακτου δελτίου έντονων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ για το απόγευμα, οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμαριάς, «10 Λύρες για 353.000 ψυχές» και αυτές της 34ης Ανθοκομικής αναβλήθηκαν.

Η λειτουργία της έκθεσης θα συνεχιστεί κανονικά από σήμερα, ενώ θα καθοριστεί νέα ημερομηνία και ώρα για την εκδήλωση μνήμης

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

Η κεντρική εκδήλωση Μνήμης στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος με επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του πόντιου αντάρτη, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, χαιρετισμό του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων, ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο, καταθέσεις στεφάνων και πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία και επίδοση Ψηφίσματος.

Την Κυριακή 22  Μαΐου θα γίνει επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου .