Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην εξόδιο ακολουθία, που εψάλη για την Βασίλισσα Ελισάβετ στο Αββαείο του Westminster και στη δεξίωση που παρατέθηκε, αμέσως μετά, από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι.

Σε δήλωσή της, για  την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Η Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια της μακράς της θητείας, υπηρέτησε την πατρίδα της με υποδειγματική αφοσίωση.

Εξασφάλισε τη σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και εδραίωσε τις σχέσεις του με την Κοινοπολιτεία και τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελώντας το σημείο αναφοράς στην πορεία της χώρας της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού, που βλέπουμε έκδηλα από τον βρετανικό λαό στους δρόμους του Λονδίνου, θα την συνοδεύουν για πάντα».

Χθες, η κυρία Σακελλαροπούλου παρευρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και άλλων επίσημων προσκεκλημένων. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα Βασίλισσα Ελισάβετ.

Ποιοι άλλοι παρέστησαν

Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων στη βρετανική πρωτεύουσα ξεχωρίζουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Παρόντες είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019).

Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος – ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.