Η Ελλάδα γιορτάζει σήμερα απανταχού με λαμπρές εκδηλώσεις και παρελάσεις, στρέφοντας το βλέμμα στο παρελθόν, στον αγώνα των προγόνων για την ελευθερία.

Η κεντρική στρατιωτική παρέλαση γίνεται στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρελαύνουν πεζοπόρα τμήματα, σύλλογοι και σχολεία στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Προηγήθηκαν  καταθέσεις στεφανιών στα ηρώα των μεγάλων πόλεων και δοξολογίες στους ναούς καθώς γιορτάζεται παράλληλα με την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι παρελάσεις, που διεξάγονται κάθε χρόνο με λαμπρότητα, όπως η σημερινή της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία να παρουσιαστούν σύγχρονα οπλικά συστήματα και να επισημανθεί η αμυντική ισχύς της χώρας μαζί με το ακμαίο ηθικό των ανδρών και γυναικών των ενόπλων μας δυνάμεων.

Οι πρώτες στρατιωτικές παρελάσεις

Το 1875 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παρέλαση του στρατού μπροστά από τα ανάκτορα, πρακτική τρέχουσα από τα μέσα του αιώνα σε δημόσιες γιορτές στη Γαλλία και τα γερμανικά κράτη.

Την επόμενη χρονιά, αν και δεν πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση εξαιτίας βροχής, δίπλα στο στρατό παρατάχθηκε και μία πανεπιστημιακή φάλαγγα.

Πότε άρχισαν οι μαθητικές παρελάσεις

Η πρωιμότερη αναφορά για μαθητική παρέλαση εντοπίζεται το 1899.

Τα σχολεία είχαν παραταχθεί και κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1924, όταν ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία. Τα επόμενα χρόνια την παρέλαση του στρατού πλαισίωναν και πρόσκοποι και μαθητές στρατιωτικών σχολών.

Το 1932 τα σχολεία της Αθήνας παρήλασαν μπροστά από επισήμους στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μαζί με τους προσκόπους, τη «φρουρά της πόλης» και τις «εθνικιστικές οργανώσεις».

Από το 1936 η μαθητική παρέλαση, που έγινε μπροστά από τον βασιλιά Γεώργιο και τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, έλαβε επίσημο χαρακτήρα.

Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά οι παρελάσεις μαθητών και φαλαγγιτών (μελών της ΕΟΝ) προσέλαβαν μεγάλη σημασία και συνδέθηκαν με τη στρατιωτική παρέλαση. Η πρακτική των μαθητικών παρελάσεων εξακολούθησε κατά την εμφυλιοπολεμική περίοδο και έπειτα έως και μετά τη μεταπολίτευση.

(Η φωτό από την ακριτική Νίσυρο)