Σε ένα νέο ντελίριο φανατισμού και εθνικιστικού ξεσπάσματος  ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας με τη Λιβύη, αλλά περιμένει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση εκεί για να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, o οποίος την Τετάρτη συνάντησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για μία ώρα και 35 λεπτά, έκανε τις δηλώσεις από το Λονδίνο, σε συνέντευξη τύπου, μετά τη λήξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ και είπε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής ενώ αναρωτήθηκε: Τι είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο;

«Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή. Κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας να είμαστε μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Έχουμε τους συντρόφους μας εκεί, και είμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έτσι θα εργαστούμε στο τέλος για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό», κατέληξε.

Χαφτάρ κατά Άγκυρας για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Τη στιγμή που ο Ερντογάν εμφανίζεται αμετακίνητος, ο Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αawsat, ο Χαφτάρ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει για να αντιμετωπίσει και να ματαιώσει τα σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή».

Ο ίδιος περιέγραψε την κυβέρνηση της Λιβύης ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα». (Πηγή: iefimerida.gr)