Συγγενείς υποδέχονται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, υπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη (3Α) και λοχία Δημήτριο Κούκλατζη (3Δ), την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018, στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Τους δύο στρατιωτικούς παρέλαβαν από την Τουρκία ο όπου με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετά τη χωρίς περιοριστικούς όρους απελευθέρωσή τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου κρατούνταν από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς είχαν συλληφθεί σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή στις Καστανιές του Έβρου. Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για την αποφυλάκισή τους, παραμονή Δεκαπενταύγουστου απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν λόγοι να παραμείνουν προφυλακιστέοι. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, στελέχη της 3ης Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι» είχαν συληφθεί από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Οι δύο στρατιωτικοί έφτασαν από την Αδριανούπολη στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και έπεσαν στις αγκαλιές των γονέων τους. Υποβάλλονται σε τυπικές εξετάσεις στο 424 Γ.Σ.Ν.

 

Χαρά και συγκίνηση κυριάρχησαν στην επίσημη τελετή υποδοχής του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικού Δημήτρη Κούκλατζη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από τους γονείς τους και εκπροσώπους της πολιτείας.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε από την Αδριανούπολη τους δύο στρατιωτικούς, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, οι οποίοι τους συνόδευαν κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, προσγειώθηκε στις 03.18 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν φορώντας στρατιωτικές στολές και κατευθύνθηκαν πρώτα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας πριν χαθούν στην αγκαλιά των γονιών τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η επιστροφή τους στην πατρίδα έγινε ανήμερα της εορτής της Παναγίας.
Πριν ακόμα μαθευτεί η είδηση της απελευθέρωσης, οι γονείς των δύο στρατιωτικών το πρωί της Τρίτης πήγαν και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, στο ομώνυμο μοναστήρι στις πλαγιές του Βερμίου, άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν να γυρίσουν πίσω τα παιδιά τους. Στη συνέχεια πήραν το δρόμο προς την Ορεστιάδα μέσω Θεσσαλονίκης, αλλά εκεί έμαθαν τα ευχάριστα νέα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που τους τηλεφώνησε για να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την επίσημη υποδοχή πήγε από το αεροδρόμιο στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που βρίσκεται στο Γ΄ Σώμα Στρατού, για να ανάψει ένα κερί, όπως μας είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η επιστροφή των δύο στρατιωτικών συνέπεσε με την εορτή της Παναγίας.

Με τους γονείς, που περίμεναν

Πριν φτάσουν οι δύο στρατιωτικοί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο υφυπουργός Εξωτερικών τα είπαν για αρκετή ώρα με τους γονείς τους όσο περίμεναν την άφιξη του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

«Να πούμε ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας στήριξαν. Τους ευχαριστούμε πολύ», είπε ο Αγγελος Μητρετώδης.
Ευχαριστίες προς όλους εξέφρασαν και οι γονείς των δύο στρατιωτικών που δεν χόρταιναν να τους αγκαλιάζουν στον λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους στο αεροδρόμιο.
Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι δύο στρατιωτικοί πήγαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, όπου έγινε κι εκεί μια υποδοχή παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Αμέσως μετά ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσει που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.