ÓõíÜíôçóç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç ìå ôçí ÊáãêåëÜñéï ôçò Ãåñìáíßáò ¶íãêåëá ÌÝñêåë óôï Âåñïëßíï ôçí ÐÝìðôç 29 Áõãïýóôïõ 2019. (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

Πρωτοβουλίες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος μπροστά στο ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ροές από την Τουρκία, μετά και τις νέες αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε το θέμα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, υπό την “σκιά” συκοφαντικών επιθέσεων κατά της Ελλάδας από γερμανικά Μ.Μ.Ε. για δήθεν βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τον Έβρο προς την Τουρκία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα θα συζητήσουν την Τρίτη στα Σκόπια οι υπουργοί εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συμμετοχή του αρμοδίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου,

Για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα εξής:

“Το προσφυγικό και τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, σε προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία.”

Συκοφαντίες κατά της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle , πολλά γερμανικά μέσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ του Spiegel Online, σύμφωνα με το οποίο, βάσει τουρκικών στοιχείων, γίνονται παράνομες, βίαιες απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την περιοχή του Έβρου προς την Τουρκία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα TAZ, βάσει των όσων γράφει το Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, μέσα στους προηγούμενους δώδεκα μήνες σχεδόν 60.000 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν παράνομα στην Τουρκία από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

«Η Ελλάδα απορρίπτει τις κατηγορίες» αναφέρει η TAZ, ενώ από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ «θεωρεί συνολικά τα στοιχεία αξιόπιστα». Η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ανέφερε στην TAZ: «Έχουμε καταγράψει εδώ και χρόνια έναν σημαντικό αριθμό αντίστοιχων επαναπροωθήσεων χωρίς νομικό έρεισμα. Η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Σύνοδος Υπουργών εσωτερικών στα Σκόπια  με Αβραμόπουλο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 19 Νοεμβρίου στα Σκόπια.

Θέμα της Συνόδου είναι συνεργασία στους τομείς της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων, καθώς και τα ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πρόληψης και της αντιμετώπισης του βίαιου εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης, θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, εστιάζοντας κυρίως την καταπολέμηση της εγκληματικής διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ναρκωτικών και όπλων.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ευρωπαίος επίτροπος θα υπογράψει δύο συμφωνίες για την εφαρμογή του κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος μαζί με την υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου, Μαρία Οσιχάλο και τον υπουργό Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Όλιβερ Σπασόφσκι θα παραθέσουν συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί από το ευρωπαϊκό δορυφορικό κανάλι EBS.