Μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε δριμύτερος στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς να παραλείψει να επιτεθεί και πάλι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Μεταξύ των άλλων ο Ερντογάν τόνισε:

«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια συμπεριφορά που δεν είναι σύμφωνη με τον τρόπο που πολιτευόμαστε. Μετά το γεύμα στην Κωνσταντινούπολη (τον περασμένο Μάρτιο) είπα στον Μητσοτάκη να έχουμε διμερείς σχέσεις και να μην βάζουμε τρίτους ανάμεσα. Αλλά πήγε στο Κογκρέσο και έκανε μια ομιλία, όπου απλά ανέστρεψε τη συμφωνία. Και πήγε στο Νταβός και έκανε το ίδιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος, επαναδιατυπώνοντας τις γνωστές του θέσεις συνέχισε, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, εμφανώς ενοχλημένος: «Κάνει ειδικές επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου. Εξοπλίζει τα νησιά. Αυτά προστατεύονται από τη Λωζάνη και το Παρίσι, δεν επιτρέπεται να εξοπλίζονται».

Για την σταθερότητα στο Αιγαίο

Σε ερώτηση για την σταθερότητα στο Αιγαίο και την αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Όσο η Ελλάδα δεν προκαλεί εντάσεις, δεν καιγόμαστε να προκαλέσουμε εντάσεις. 147 φορές η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και εμείς απαντήσαμε. Το κάναμε και αισθάνεστε άβολα; Αποκλείεται».

«Η Ελλάδα να μην εξοπλίζει τα νησιά. Να σέβονται τις Συνθήκες και να κάνουν τα απαραίτητα βήματα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επανέφερε στο προσκήνιο τη… δυσπιστία του για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, για τις οποίες θεωρεί ότι στρέφονται κατά της Τουρκίας. «Ο λαός μας δεν καταπίνει ότι είναι για τη Ρωσία. Εμείς θέλουμε έναν ειρηνικό κόσμο. Για όλα αυτά έχω μιλήσει με σαφήνεια στις διμερείς επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δύσκολες στιγμές στο κογκρέσο για τα F 16 

Όσο για τα F-16 και τα εμπόδια στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αγορά τους, ο Ερντογάν σχολίασε: «Τα Κοινοβούλια είναι μέρος που έχουμε δύσκολες στιγμές. Εδώ ο κ. πρόεδρος (Μπάιντεν) είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί. Δεν είναι μόνο οι Δημοκρατικοί, αλλά και οι Ρεπουμπλικανοί. Μια μεγάλη αντιπροσωπεία από την Τουρκία ήταν στο Κογκρέσο. Και χθες με τον κ. Μπάιντεν. Αμέσως μετά, οι αντιπροσωπείες μας θα πάνε πάλι στις ΗΠΑ να μιλήσουν με το Κογκρέσο, για να πετύχουμε την υποστήριξη. Σύντομα θα στείλω την επόμενη αποστολή».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συμφωνία με Φινλανδία και Σουηδία, για να αρθεί η απειλή βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ: «Η εμπειρία κατά τη διαδικασία των αιτήσεων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποκάλυψε τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας όσον αφορά την τρομοκρατία. Αυτό το μνημόνιο είναι μια διπλωματική νίκη για την Τουρκία και το έθνος μας, έπειτα από μια δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία».

«H Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να κρατήσουν τον λόγο τους για τις αλλαγές απέναντι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και να αλλάξουν τη νομοθεσία τους. Η Σουηδία υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει 73 τρομοκράτες στην Τουρκία. Από το μνημόνιο θα κερδίσουν και οι λαοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας» προσέθεσε.