Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τις κατηγορίες περί παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και με μια ευφάνταστη ανακοίνωση, ρίχνει στην Ελλάδα την ευθύνη για το σοβαρό επεισόδιο στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας λόγο για «απαραίτητη απάντηση», «σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής». 

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, «αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ιμβρου (Gokceada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της περιοχής Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής».
«Η Ελλάδα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες».

«Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε σφόδρα τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας» επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, όπου εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει» καταλήγουν οι Τούρκοι

Νωρίτερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν στην παραβίαση του ελληνικού FIR, καθώς έφτασαν στο σημείο να προσεγγίσουν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Με αφορμή τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από τουρκικά μαχητικά πλησίον της Αλεξανδρούπολης». Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας».

Ακόμη, στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη.

Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.

Οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν και παροτρύνουν…

Απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράϊς δήλωσε:

«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών.

Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».