Η Ελλάδα αφήνει ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα, αλλά παράλληλα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ατυχήματος.

Ταυτόχρονα η Αθήνα έχει επιδοθεί σε έναν μεγάλο διπλωματικό Μαραθώνιο με επαφές και συναντήσεις, όπως: Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή, συνάντηση Δένδια – Πομπέο, επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στο Ισραήλ, τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν και Σίσι, καθώς και άλλες επαφές, που δεν ανακοινώθηκαν.

Υπό αυτές τις συνθήκες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας περατζάδες με μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των Τούρκων, που δείχνει πιο πολύ κινήσεις για χάρη εντυπωσιασμού.

Το διάγγελμα του Κυρ. Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας». Αυτά αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με παρέμβασή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.

Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.

Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.

Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.

Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.

Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα».

Και η δήλωση του πρωθυπουργού καταλήγει: «Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας.Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί».