ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σεβόμενος το δικαίωμα και το εθνικό χρέος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, στις 10.00.Θα ακολουθήσει  κατάθεση στεφάνων.
Στο ως άνω τελετουργικό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της πολιτείας και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω πανδημίας του Covid-19 και για τον λόγο αυτόν η παρουσία των επισήμων θα είναι περιορισμένη.

Ακολουθώντ ας πιστά τις οδηγίες της πολιτείας και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και άλλοι δήμοι θα τιμήσουν φέτος, με ανάρτηση πανό και φωταγώγηση κτιρίων, τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Δήμος Κορδελιού με φωταγώγηση

Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου αποφάσισε για πρώτη φορά να φωταγωγηθούν φέτος με κόκκινο και μαύρο χρώμα η πρόσοψη του δημαρχιακού μεγάρου στην πλατεία Ευόσμου και το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο πάρκο «Ελευθερίου Βενιζέλου», την Δευτέρα, 18 Μαϊου, από τις 8 το βράδυ έως και την Τρίτη, 19 του μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, το κόκκινο συμβολίζει το κόκκινο ποτάμι από το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας και το μαύρο συμβολίζει το διαχρονικό πένθος.

Ο Δήμος Παύλου Μελά

Επίσης το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ευαγγελία Καρακούτα και ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ανακοίνωσαν ότι την Τρίτη 19 Μαΐου, ημέρα Μνήμης, για τον ξεριζωμό των Ποντίων από τη γη τους και ώρα 12.00, θα γίνει εκδήλωση στο Άγαλμα του Ποντίου αγωνιστή, οδός Μεσολογγίου, Σταυρούπολη, δίπλα στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

“Ο Δήμος Παύλου Μελά αποτίει φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές – θύματα του τουρκικού εθνικισμού, που δολοφονήθηκαν και εκδιώχθηκαν βιαίως από τις προαιώνιες εστίες του Πόντου. Θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο και τους 3 συλλόγους Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης, Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης σε μια συμβολική τελετή με την παρουσία εκπροσώπων της ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Παρακαλούμε όλους όσους παρευρεθούν να σεβαστούν τους κανόνες και τις οδηγίες της Πολιτείας και των αρμοδίων.”

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία

Χωρίς την παρουσία κόσμου, παρά μόνο αντιπροσωπειών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και εκπροσώπων φορέων, θα τιμηθεί φέτος η 19η Μαΐου σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν για την πανδημία, οδήγησαν την Ομοσπονδία στην απόφαση οι φετινές εκδηλώσεις να είναι όσο το δυνατό πιο περιορισμένες, και έτσι δεν θα πραγματοποιηθούν με το «πρωτόκολλο» των περασμένων ετών
Την Τρίτη 19 Μαΐου, στις 19:00 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα και στο Μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί (ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης είναι μεταξύ των ομιλητών), ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα («Αητέντς επαραπέτανεν», «’Πάρθεν η Ρωμανία») και καταθέσεις στεφάνων. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος.