Τις αξιώσεις της Τουρκίας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και την αποφασιστική αντίδραση της ελληνικής πλευράς δείχνει η έντονη επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και της ελληνικής φρεγάτας “Νικηφόρος Φωκάς”, όταν το πρώτο εισήλθε στην ελληνική θαλάσσια ζώνη.

Το γεγονός καταγράφηκε στις επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου που είχαν τα δύο πλοία και φαίνεται να αποτελεί την πρώτη τουρκική επιχειρησιακή πρόκληση που εδράζεται στο πρόσφατο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ελληνικά media που επικαλούνται πηγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπήρξε επικοινωνία της ελληνικής φρεγάτας με το τουρκικό σκάφος, όταν αυτό παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα, όταν έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, αναφέρει πάντως ότι το τουρκικό σκάφος σταδιακά άρχισε να ελαττώνει ταχύτητα, αφού το πρωί κινούταν με  7-8 κόμβους, το μεσημέρι έπεσε στους 5, ενώ από τη στιγμή που έκανε την αναστροφή και χάραξε ρώτα προς τα ανατολικά κινείται με 3- 3,5 κόμβους.

Όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1, παρουσιάζοντας τους διαλόγους ανάμεσα στο πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», με το αντίστοιχο του Oruc Reis, το τουρκικό πλήρωμα δεν ήταν τόσο συνεργάσιμο.

Συγκεκριμένα το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας αρχικά ανέφερε:

«Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;», χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.

Στη συνέχεια ανέφερε:

«Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα».

Για να λάβει την απάντηση από το Oruc Reis:

«Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

Το ελληνικό πλοίο απάντησε:

«Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα. Τελευταία προειδοποίηση».

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το τελευταίο μήνυμα επαναλαμβανόταν ηχογραφημένο δια ασυρμάτου ανά μισή ώρα.

Πολιτικοί παρατηρητές πάντως επισημαίνουν ότι εφόσον η επικοινωνία έγινε υπό αυτές τις συνθήκες και ειπώθηκαν τα όσα αναφέρονται παραπάνω, τότε οι εκατέρωθεν ενέργειες κινούνται εκτός πλαισίου και ενδεχομένως να έχουν συμβεί και νομικά-διπλωματικά ατοπήματα, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ούτε υφαλοκρηπίδα (την οποία παρουσιάζει ως αμβισβητούμενη η Τουρκία), ούτε έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ ούτε έχει ανακηρύξει ΑΟΖ.