Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι με τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον “έσκασε” η είδηση ότι αρχίζουν πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων και πρεσβευτών.

Πολιτικοί παρατηρητές δεν συνδέουν άμεσα την εξέλιξη αυτή με οποιαδήποτε αμερικανική παρέμβαση, αλλά τονίζουν ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις μπορεί να αποτελέσουν μια “γέφυρα” επικοινωνίας, που θα την επιβράβευαν σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη αναφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις είχε γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην “Καθημερινή” είχε τονίσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία από την επανέναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων που ξεκινά σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός είχε αναφέρει ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις αποτελούν έναν χρήσιμο δίαυλο ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί, ωστόσο τονίζει ότι το κλίμα είναι βεβαρημένο.

Η ανακοίνωση για διαβουλεύσεις αύριο (Παρασκευή)

Πολιτικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στην ‘Αγκυρα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον πρέσβη Sedat Önal, θα συναντηθούν στην ‘Αγκυρα.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.