Ως επιθυμία εκτόνωσης της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται η κίνηση της τουρκικής πλευράς να έρθει σε επικοινωνία με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας για εξέταση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, παρότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις για την κατάσταση στα Ίμια.

Διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα τονίζουν ότι είναι πιθανό η Άγκυρα να επιδιώκει αυτή τη στιγμή εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς φαίνεται στριμωγμένη από τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Συρία, από τις ενοχλήσεις και την ψυχρότητα με την Ρωσία, από το αδιέξοδο στη Λιβύη και από την οικονομική δυσπραγία στη χώρα.

Άλλωστε και η όποια τουρκική αντιπολίτευση έχει βάλει  στο στόχαστρο τον Ερντογάν για τις τελευταίες αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί, που πιστεύουν ότι η Τουρκία θα αλλάξει τακτική σε σχέση με τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Είναι μάλιστα πιθανό οι εκπρόσωποι της Τουρκίας στις συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αθήνα να θέσουν ένα νέο πλαίσιο διεκδικήσεων, οπότε θα ισχύει το γνωστό “φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες…”

Η επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Η τελευταία ειδησεογραφία για τις ελληνοτουρκικές επαφές αναφέρει ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο υπουργών έγινε συζήτηση για την επικείμενη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12-13 Φεβρουαρίου 2020, καθώς επίσης και ενόψει της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17-21 Φεβρουαρίου 2020».

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, φαίνεται πως η Ελλάδα θέλει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, παρά το μπαράζ προκλήσεων που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πρόκειται να διαμηνύσει στον Χουλουσί Ακάρ, ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».

Πάντως οι πληροφορίες θέλουν από την προηγούμενη εβδομάδα να έχει αποσταλεί από την το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σχετική επιστολή με τις αξιώσεις της Άγκυρας κατά τη συζήτηση των ΜΟΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση με την Τουρκία για τα ΜΟΕ είναι τριπλός και συνίσταται: Πρώτον, στην τήρηση του ίδιου πλαισίου ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων, στη διατήρηση διαύλου επικοινωνίας των δύο πλευρών και στη συνέχιση της πολιτικής αντιμετώπισης γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

Σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές των εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας θα κάνουν μια αποτίμηση της διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.