Σαφή προειδοποίηση ότι για την Ελλάδα η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας είναι αυτονόητη, έστειλε  προς τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς στην Αθήνα.

Ο κ. Δένδιας θύμισε εκείνο «που έχει τονίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το pacta sunt servanda –οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται–, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων», σχολιάζοντας την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε, όπως είπε, τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο του ειδικού απεσταλμένου για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε –εμμέσως πλην σαφώς– και στην επιρροή της Τουρκίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έθεσε στον Σέρβο ομόλογό του τις επαφές του Βελιγραδίου με την Αγκυρα. Όπως είπε, έθεσε «ευθέως την επιρροή εξωγενών παραγόντων, που με μανδύες όπως αναπτυξιακή βοήθεια και δήθεν ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές παραδόσεις προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα στα Βαλκάνια».

Οι δηλώσεις του κ. Δένδια έρχονται σε μια στιγμή, που στελέχη πολιτικών σχημάτων στα Σκόπια επαναφέρουν το σκέτο “Μακεδονία” στην ονομασία της χώρας, κόβοντας το ¨Βόρεια”, ύστερα μάλιστα και από την επικράτηση εθνικιστικών δυνάμεων στις δημοτικές εκλογές.