Βόλτες και “περατζάδες” μέσα και έξω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα συνεχίζει να κάνει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” σε μια προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να επιδείξει πνεύμα ισχύος και να εκβιάσει την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα στις 23 Αυγούστου, όπως προγραμμάτισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται από ελληνικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια, τα πληρώματα των οποίων όμως διατηρούν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, καθώς οι Τούρκοι φέρονται να επιδιώκουν νέο επεισόδιο για να εξισορροπήσουν τις εντυπώσεις ύστερα από την “επακούμβηση” της τουρκικής φρεγάτας με την ελληνική “Λήμνος” και με τα δυσάρεστα επακόλουθα για τη “ΜΕΚΟ 200” της Άγκυρας.

Πάντως το βράδυ της Κυριακής το “Oruc Reis” ακολουθούσε και πάλι νοτιοδυτική πορεία συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.  Κατευθύνεται ξανά προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά υπό στενή παρακολούθηση των ελληνικών σκαφών.

Το πλοίο, αφού έφτασε στο βορειοανατολικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία, έστρεψε δυτικά νοτιοδυτικά, χαράσσοντας πορεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η θέση του “Oruc Reis” το απόγευμα της Κυριακής

Ρωσικά Μ.Μ.Ε για το επεισόδιο με τα καλώδια

Οruc Reis: Όχι μόνο βρέθηκε υποβρύχιο κάτω από το τουρκικό ερευνητικό, αλλά του έκοψε και τα καλώδια λένε οι Ρώσοι, αναφέροντας ότι το παρολίγον θερμό επεισόδιο μεταξύ της φρεγάτας “Λήμνος” και της τουρκικής φρεγάτας “Kemal Reis”, έληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, με μία μεγάλη τρύπα στην πίσω, στην δεξιά πλευρά το τουρκικού πλοίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την ώρα της σύγκρουσης της φρεγάτας “Λήμνος” με την τουρκική φρεγάτα “Kemal Reis” ελληνικό υποβρύχιο που περνούσε κάτω από το “Oruc Reis” του έκοψε τα καλώδια ερευνών.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως αυτός είναι και ο λόγος που το “Oruc Reis” κινήθηκε αμέσως μετά εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και αυτή ήταν η «επίθεση» που έκανε λόγος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως αν επαναληφθεί θα υπάρξουν αντίποινα.